Versleten heup

Slijtage Heup - Fysio-Specialist - Aalten

Mogelijke symptomen bij heup-artrose

  • Pijn bij starten van bewegen

  • Stijfheid (startstijfheid)

  • Moeite met aantrekken schoenen of sokken

  • Bewegingsbeperking

  • Moeite met lopen

 

Slijtage Heup - Fysio-Specialist - Aalten.jpeg
 

Heup-artrose: Wat is het?

Heup-artrose of coxartrosis kan klachten geven naarmate de dikte en de kwaliteit van het kraakbeen afneemt. Hierdoor kan er steeds meer druk op de onderliggende botten ontstaan, die daardoor van vorm kunnen veranderen.

Vaak wordt bij heupklachten een röntgenfoto gemaakt, waarop slijtage zichtbaar is. Voor een deel kan dit echter een normaal verouderingsproces zijn. Er is ook niet altijd een 1-op-1 verband tussen de zichtbare artrose op een röntgenfoto en het hebben van heupklachten.

Bij een intake en onderzoek kijken we welke activiteiten, bewegingen en structuren de klachten en/of beperkingen veroorzaken en hoe welke behandelopties er zijn.

Aanpak Fysio-Specialist bij heup-artrose

De artrose zelf kunnen we helaas niet verhelpen maar er zijn andere factoren die we wel kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan het verbeteren van de stabiliteit, de spierkracht, de bewegelijkheid van de heup of gewichtsreductie. Samen zorgt dit ervoor dat bijvoorbeeld de pijn afneemt en de afstand die je kunt lopen weer toeneemt.

Een groot deel van de behandeling zal bestaan uit oefentherapie gecombineerd met, indien nodig, andere vormen van fysiotherapie, zoals bijvoorbeeld manuele therapie. Onderzoek laat zien dat zowel oefentherapie als manuele therapie tot goede resultaten kan leiden en een operatie kan worden uitgesteld.

Vergoeding vanuit de basisverzekering

Behandeling van artrose in heup en knie wordt voor 12x per 12 maanden, direct vanuit de basisverzekering vergoed. Dit betekent dat behandelingen niet ten koste gaan van de aanvullende verzekering. Bij een aantal verzekeringen is een verwijzing van huisarts of medisch specialist nodig.


Heup-artrose: FAQ - Veel gestelde vragen:

  • Is het maken van een röntgenfoto zinvol?

Afhankelijk van de ernst van je klachten kan een röntgenfoto zinvol zijn. Een röntgenfoto geeft echter niet altijd een goede verklaring voor jouw klachten. Bij mensen zonder klachten wordt ook slijtage gezien.

Met andere woorden, bij milde klachten is het maken van een röntgenfoto niet zinvol, de behandeling zal hierdoor niet veranderen.

Bij ernstige klachten en forse slijtage op de röntgenfoto, kan de orthopeed de afweging maken om over te gaan tot een operatie, veelal het plaatsen van een heupprothese.

  • Is een echo-onderzoek in de praktijk zinvol?

Echografie is niet hét middel om artrose te diagnosticeren, daarvoor is röntgenonderzoek bedoeld. Wel kunnen we eventuele andere oorzaken van je klachten (een slijmbeursontsteking of een peesontsteking) uitsluiten.

  • Wat als er een nieuwe heup geplaatst is?

Wanneer de heupprothese geplaatst is volgt eigenlijk altijd een revalidatietraject. In eerste instantie komen we dan voor behandeling aan huis en vervolgens wordt de fysiotherapie voortgezet in de praktijk.

Vooraf aan de operatie kan het zinvol zijn om te zorgen dat de kracht en de stabiliteit al getraind worden. Dit zorgt na de operatie voor een snellere, betere revalidatie en verkleind de kans op complicaties.

Meer informatie over de revalidatie? Kijk dan even op de pagina revalidatie.

Relevante links

Heuppijn

Revalidatie

Sportfysiotherapie

Sportrevalidatie

Manuele therapie

Bronnen:

  1. Murphy NJ, Eyles JP, Hunter DJ. Hip osteoarthritis etiopathogenesis and implications for management. Adv Ther. 2016;33(11)1921-1946

  2. Wellsandt E, Golightly Y. Exercise in the management of knee and hip osteoarthritis: Current Opinion in Rheumatology. 2018;30(2):151-159

  3. Peter WFH, Jansen MJ, Bloo H, et al. KNGF Richtlijn Artrose heup-knie. Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. 2017