Pijn in de heup
Mogelijke symptomen bij heuppijn
Afname van de bewegelijkheid
Pijn in de lies en/of bilregio
Minder goed kunnen lopen (mank-lopen)
Minder goed kunnen steunen op het been
Pijn na een trauma
Pijn vanuit de heup.
Pijn in of rondom de heup kent verschillende oorzaken. Zo kunnen o.a. slijtage, slijmbeursontsteking, instabiliteit, kraakbeenschade of inklemming de reden zijn voor jouw pijn. Het kan ook zijn dat de pijn het gevolg is van problemen in de rug of het been.
Aanpak Fysio-Specialist bij heup pijn.
Het is belangrijk dat we eerst goed onderzoek doen bij jouw heupklachten. We proberen de oorzaak te achterhalen en te beoordelen hoe jouw heupklachten het best behandeld kunnen worden. Het kan hierbij gebeuren dat er samengewerkt wordt met collega’s.
Behandeling:
Na het lichamelijk onderzoek, zullen we samen met jou het behandelplan bepalen en bespreken. De behandeling is sterk afhankelijk van de bij jou gevonden problemen en jouw doelen.
Meer informatie over heuppijn
FAI
Bij een Femoroacetabular impingement (FAI), komen het dijbeen en de heupkom tijdens het bewegen te vroeg tegen elkaar aan waardoor structuren ingeklemd of beschadigd kunnen raken. Dit kan het gevolg zijn van een afwijkende heupkop (CAM) of een afwijkende heupkom (Pincer).
Bij patiënten met pijn in de heup tussen de 20 en 40 jaar is er bij 60% sprake van een FAI. Het is de meest voorkomende afwijking die wordt gevonden bij heupklachten.
Dit wil echter niet altijd zeggen dat dit ook de oorzaak van jou heupklachten is. Uit onderzoek blijkt namelijk dat bij mensen zonder heupklachten ook een CAM (37%) of een Pincer (67%) gevonden wordt.
Wanneer er het vermoeden bestaat dat jouw klachten het gevolg zijn van een FAI, kan er gekozen worden voor beeldvorming, denk hierbij aan röntgenfoto of een MRI. Hiermee kan bevestigd worden of er een CAM of Pincer aanwezig is.
Labrumscheur of labrumlaesie
Het labrum is een dunne ring van kraakbeen en speelt een belangrijke rol bij de stabiliteit van de heup. Een FAI of trauma zijn de meest voorkomende oorzaken van een scheur in het labrum.
Vaak is er sprake van pijn in de lies, pijn bij het roteren van de heup en/of bij het hurken. Een klikkend geluid of giving away kunnen ook voorkomen.
Afhankelijk van de ernst van de klachten heeft fysiotherapie de voorkeur boven een operatie. Hierbij worden o.a. de stabiliteit en de kracht getraind. Wanneer de klachten aanwezig blijven, kan er alsnog voor een operatie worden gekozen.
Gebroken heup
Een gebroken heup komt voornamelijk voor bij mensen ouder dan 70 jaar (92%!!), veelal a.g.v. van een val. De meerderheid (72%) van de patiënten zijn van het vrouwelijke geslacht. Afname van de botdichtheid (osteoporose) en het feit dat ouderen vaker vallen zijn de belangrijkste oorzaak.
Vaak is er bij een gebroken heup sprake van pijnklachten rondom de heup, kan men niet steunen op het been en lukt lopen ook niet goed. Soms is er ook een zichtbaar plotseling beenlengteverschil.
Met behulp van een röntgenfoto kan de diagnose worden bevestigd en bepaald worden of een operatie nodig is.
Ook bij jonge mensen kan er een breuk ontstaan in de heup. Dit kan ook ontstaan als gevolg van overbelasting, dit noemt men een stressfractuur. Dit komt vooral voor bij sporters en militairen.
Snapping hip
Bij een snapping hip ervaar je een klikkend of knappend gevoel aan de voorzijde of buitenzijde van de heup tijdens bewegen. Veelal gaat dit symptoom gepaard zonder pijnklachten.
Een snapping hip wordt eenvoudig gezegd veroorzaakt door spieren die over een stukje bot schuiven. Bijvoorbeeld als gevolg van te hoge spanning in spieren of een verdraaiing in het bekken.
Door goed fysiotherapeutisch onderzoek krijgen wij een vermoeden wat de oorzaak is van jouw “snapping hip” en kunnen gericht gaan behandelen. Dit gebeurd m.b.v. oefeningen, manuele therapie en/of dry needling.
Epifysiolyse
Epifysiolyse is het langzaam afschuiven van de epifyse (laatste deel van het dijbeen) van de heupkop. Tussen het dijbeen en de epifyse bevindt zich de groeischijf. Bij epifysiolyse blijkt deze niet sterk genoeg waardoor de verschuiving ontstaat.
De aandoening treed op aan het begin van de pubertijd, zo rond de 10-13 jaar.
De oorzaak is onbekend. Het vermoeden bestaat dat het mogelijk voortkomt uit een combinatie van hormonale disbalans en mechanische overbelasting..
Perthes
Bij Perthes is er sprake van een verminderde doorbloeding van de heupkop waardoor er vervormingen ontstaan. Er worden binnen 1-2 jaar verschillende stadia doorlopen waarbij in het laatste stadium weer herstel van het weefsel plaatsvindt. Eventuele gevolgen of blijvende klachten zijn afhankelijk van de ernst van de vervorming.
Perthes komt voor bij kinderen tussen de 2-10 jaar. Vaak valt het op dat een kind mank gaat lopen en pijn heeft in de heup of knie. De ernst van de klachten kunnen in de gehele periode wisselend zijn.
Rust en het behouden van een goede bewegelijkheid van de heup zijn de belangrijkste behandelmethoden. Soms wordt er operatief ingegrepen.
Relevante links
Slijmbeursontsteking heup
Sportrevalidatie bij Fysio-Specialist
Bronnen: