Liespijn
Mogelijke symptomen bij pijn in de lies
Pijn binnenzijde bovenbeen (liesregio)
Pijn schaamstreek
Pijn bij naar binnen bewegen been
Pijn bij schieten van een bal
Pijn in de lies, verschillende oorzaken mogelijk!
Liesklachten zijn veel complexer dan je in eerste instantie verwacht. Pijn in de liesstreek is namelijk vaak meer een symptoom, dus een gevolg van een ander probleem.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan overbelasting, triggerpoints of heupgerelateerde problematiek. Om het nog lastiger te maken, ook problemen in de rug, je bekken of zelfs de voet kunnen leiden tot liespijn.
Aanpak Fysio-Specialist bij liespijn
We starten met een onderzoek om de oorzaak van de liesklachten te achterhalen om vervolgens de juiste behandeling te kunnen kiezen. Het kan hierbij gebeuren dat er samengewerkt wordt met collega’s.
Echo:
Bij liesklachten kan ervoor gekozen worden om een echografisch onderzoek in te plannen in onze praktijk. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld zien of er vocht zit in het kapsel van het heupgewricht, of er sprake is van een slijmbeursontsteking of dat er een pees verdikt is. De uitkomst wordt besproken met jou en je behandelaar en helpt te bepalen wat voor jouw klachten de beste aanpak is.
Behandeling:
Na het lichamelijk onderzoek en de eventuele echo, zullen we samen met jou het behandelplan bepalen en bespreken. De behandeling is sterk afhankelijk van de bij jou gevonden oorzaak en jouw doelen.
Meer informatie over liespijn
Overbelasting
Liesblessures door overbelasting komen vooral veel voor bij voetballers. Hierbij bestaan grofweg twee soorten:
Acute overbelasting waarbij je vaak plotseling pijn in je lies voelt, bijvoorbeeld bij het schoppen van een bal.
Chronische overbelasting waarbij je eigenlijk een langere tijd liesklachten ervaart die geleidelijk toenemen.
Het zou een letsel in een spier of de pees aan de binnenzijde van je been kunnen zijn. Het letsel kan variëren tussen kleine scheurtjes tot volledig afgescheurd.
Het doen van oefeningen speelt een belangrijke rol in het herstel, o.a. ook om te voorkomen dat er in de toekomst weer een nieuwe liesblessure ontstaat.
Triggerpoints
Verhardingen in de spieren kunnen ertoe leiden dat de spier gespannen is. Door deze spanning kunnen er lokaal klachten ontstaan en/of klachten die uitstralen naar een ander gebied. In de lies komen verschillende spieren samen. Een triggerpoint in één of meerdere spieren kan jouw klachten verklaren. Een triggerpoint kan in de meeste gevallen worden behandeld met dry needling.
Liesbreuk
Pijn in de lies na zwaar tillen of veel hoesten kan veroorzaakt worden door een liesbreuk. Kenmerkend is dat de pijn in de lies toeneemt wanneer je druk moet zetten, zoals bij hoesten, niezen, persen of het doen van sit-ups. Daarnaast is er meestal ook sprake van een bobbel in de liesstreek, die erger wordt bij het zetten van druk.
Een liesbreuk wordt veroorzaakt door een zwakke plek of een opening in het lieskanaal waardoor er een uitstulping van een stukje darm kan ontstaat. Een liesbreuk kan niet met fysiotherapie behandeld worden. Daarmee kun je beter naar de huisarts gaan.
Liesklachten vanuit de heup
Letsels of afwijkingen van het heupgewricht of het bovenbeen kunnen pijnklachten geven in de liesregio. Dit komt o.a. omdat het dijbeen schuin naar binnen loopt tot in de heupkom. Daar vormt de kop van het dijbeen samen met de heupkom het heupgewricht. Op onze pagina over pijn in de heup vind je de informatie over wat er met je heup aan de hand kan zijn.
Liesklachten vanuit de rug of het bekken
Vanuit de rug lopen er zenuwen naar de liesregio. Problemen in de rug kunnen pijnklachten geven in de lies via die zenuwen of in de spieren in je liesregio, die door deze zenuwen aangestuurd worden.
Ook problemen in je bekken of SI-gewrichten kunnen klachten in de lies geven. Je heupkom komt hierdoor soms in een iets andere positie te liggen of er kan spanning op je schaambeen staan.
Relevante links
Sportrevalidatie bij Fysio-Specialist
Bronnen: