Schouderklachten

Schouderklachten - Fysio-Specialist - Aalten.jpg

Mogelijke symptomen bij schouderklachten:

  • Stekende/zeurende pijn in het schoudergebied

  • Pijn bij bewegen van de arm boven schouderhoogte

  • Korte pijn bij een bepaalde beweging (deur dichtdoen, jas aantrekken) die in rust (bijvoorbeeld in de beginfase) vaak wegtrekt

  • Pijn bij het volledig willen strekken van de arm, zijwaarts of voorwaarts

  • Niet goed aan te duiden pijn die er soms wel is en soms niet

  • Pijn alleen maar aanwezig in een bepaald traject van bewegen in de arm

  • Soms is er constante pijn aanwezig en doet elke kleinste beweging al pijn

Schouderklachten 2 - Fysio-Specialist - Aalten.jpg
 

Schouderklachten: Wat is het?

  • Pijn in de schouder bij een kopje uit de kast pakken?

  • Je sport willen uitvoeren, maar lukt dit niet vanwege een schietende pijn in de schouder?

  • Is er een zeurende pijn overdag en ‘s nachts niet kunnen slapen van de pijn als je erop ligt?

Dit zijn zomaar een paar veel voorkomende symptomen bij schouderproblematiek. Schouderpijn, met name peesaandoeningen / ontsteking (tendinitis / tendinose) staan bekend om hun langdurige en toenemende pijnklachten.

Klachten rondom de schouder worden al gauw over één kam geschoren, maar er is bijna niet één schouderprobleem hetzelfde. Het is goed te behandelen, maar vanwege de vele oorzaken zal er voor elke individuele klacht een aangepast behandelplan worden gemaakt. Bij Fysio-Specialist beschikken wij over Echografie waardoor we, indien nodig, aan de hand hiervan het beleid kunnen bepalen. Vanwege de complexiteit van schouderklachten zijn er vaak meerdere specialisaties in ons team betrokken bij je behandeling.

Complex gewricht.

Schouderpijn is na rug- en nekpijn de meest voorkomende klacht van het houdings- en bewegingsapparaat. 21% van de mensen heeft wel eens last van de schouder, daarvan heeft ruim 30% na een jaar nog steeds klachten en 50% van mensen met schouderklachten zoekt hiervoor ook hulp.

Het schoudergewricht is een kogelgewricht, dit betekent dat het veel bewegingen kan maken. Helaas heeft dit voordeel ook het nadeel dat er veel klachten rondom dit gewricht kunnen ontstaan. Schouderklachten ontstaan vaak door overbelasting. Deze klachten ontstaan veel als een secundair probleem naast een probleem van een ander deel van het lichaam, bijvoorbeeld de nek of middenrug. Deze dysfunctie zal dan vaak eerst opgelost moeten worden voordat het schouderprobleem kan herstellen.

Een voorbeeld van een secundair probleem is een peesontsteking (tendinitis), een slijmbeursontsteking (bursitits), of een ‘’impingement’’ beeld (ook wel SAPS genoemd) in de schouder. Een Frozen Shoulder kan ook secundair ontstaan naar aanleiding van een traumamoment of een operatie, maar kan ook ontstaan zonder aanwijsbare oorzaak. Meestal komt een Frozen Shoulder voor tussen het 40ste en 65ste levensjaar. Vrouwen hebben hier iets vaker last van dan mannen. Frozen Shoulder wordt ook vaak gezien in combinatie met Diabetus Mellitus.

Aanpak Fysio-Specialist bij schouderklachten

Bij het onderzoek wordt er gekeken naar de beweging van de schouder zelf, naar het functioneren van het schouderblad, schouderblad-sleutelbeen (AC-gewricht), sleutelbeen-borstbeen (SC-gewricht), naar de mobiliteit van de wervelkolom en eventuele dysbalans in het aanspannen van de spiergroep die zorgt voor de actieve stabiliteit van de schouder.

Aan de hand van dit onderzoek kan de schouderklacht worden geclassificeerd. Hieruit kan de therapeut een besluit nemen of de patiënt beter doorgestuurd kan worden en/of dat er een behandelplan opgesteld kan worden. De behandeling zal, afhankelijk van wat de oorzaak is, zich onder andere richten op verbetering van de (pijnvrije) bewegelijkheid, het zo nodig trainen van de dysbalans in de spieren en het zo nodig trainen van de coördinatie van het schouderblad.

Schouderproblematiek kent vaak een langdurig beloop en daarom zal advies m.b.t. tot het normaal en het te verwachten beloop ook een belangrijk onderdeel zijn van de behandeling.  De behandeling na aanleiding van een operatie, bijvoorbeeld een clavicula resectie, een cuff repair na een cuff ruptuur (ingescheurde of afgescheurde pees) of een slap laesie (kraakbeenschade), zal zich richten op het behandelprotocol van deze operatie.

Relevante links

Echografie

Sportfysiotherapie

Manuele therapie

Dry needling

Sportrevalidatie