Echografie

Echografie elleboog - Fysio-Specialist - Aalten.jpg

Echografie is mogelijk bij:

  • Gewrichten (bijvoorbeeld de schouder of knie)

  • Buik- en rugspieren

  • Spierscheuren

  • Slijmbeursontstekingen

  • Plasproblemen

  • Verzakkingsklachten 

  • Etc.

Twijfel je of echografie misschien van toegevoegde waarde is voor jouw klachten? Bel of mail gerust voor informatie en/of het maken van een afspraak.

Hoe werkt echografie?

Met echografie is het mogelijk om structuren ín het lichaam zichtbaar te maken. Dit gebeurt door middel van geluidsgolven, dit is pijnloos en niet schadelijk voor het lichaam. In de geneeskunde wordt echografie al lange tijd veel gebruikt, bijvoorbeeld in de cardiologie, verloskunde en radiologie. Sinds een aantal jaren speelt echografie ook een grote rol in de fysiotherapie.

 
 

Echografie bij Fysio-Specialist

Bij Fysio-Specialist worden verschillende echo-apparaten gebruikt voor verschillende doeleinden. Echografie is bij Fysio-Specialist meer dan een diagnose stellen. Onze therapeuten kunnen de echo-apparatuur namelijk ook gebruiken om de behandeling te ondersteunen en om het herstel te volgen. Daarnaast is onze apparatuur uitgerust met kleurendoppler, waardoor er nog nauwkeuriger gediagnosticeerd kan worden.

Cissy Jansen is echografiste in de praktijk en heeft verschillende echo-opleidingen gevolgd om up to date te blijven binnen de mogelijkheden van echografie. Richard Pamboer is ook opgeleid voor echografie en hij combineert dit bij bepaalde behandelingen met dry needling. 

Merel Stokman past echografie toe binnen de bekkenfysiotherapie, zowel diagnostisch als ter ondersteuning tijdens het behandelen. Ze kan je bijvoorbeeld laten zien hoe de spieren van de bekkenbodem aan- en ontspannen. 

 
Echografie en dry needling - Fysio-Specialist - Aalten.jpg

Echografie van gewrichten

Tijdens echografisch onderzoek kunnen structuren zoals spieren, pezen, slijmbeurzen en banden in beeld gebracht worden. De volgende gewrichten kunnen onderzocht worden middels echografie:

  • Schouder

  • Elleboog

  • Pols

  • Heup

  • Knie

  • Enkel

Als er sprake is van bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking, kalkafzettingen of van een peesscheurtje, kan dit met echografie gediagnosticeerd worden.

Heb je pijn tijdens het optillen van je arm? Of is de kracht minder dan je gewend bent? Het kan zijn dat er sprake is van een scheurtje in een pees of dat er bijvoorbeeld kalk in een pees van de schouder zit. Dit kan er op de echo zo uit zien:

Voorbeeld van kalk in een schouderpees.

Voorbeeld van kalk in een schouderpees.

Ook bij andere gewrichten en klachten kan echografie helpen om te bepalen wat de oorzaak van de klachten is.

  • Twijfel je bijvoorbeeld of je last hebt van een tenniselleboog?

  • Of ben je door de enkel gegaan en vraag je je af of je enkelbanden nog intact zijn?

  • Denk je dat je misschien last hebt van een slijmbeursontsteking van de heup?

  • Of heb je last van hielspoorklachten?

Bij al dit soort klachten maken we gebruik van echografie. Dit helpt in het bepalen van een passend behandelbeleid, omdat de mate van weefselschade en de belastbaarheid inzichtelijker wordt. Daarnaast kun je met echografie het herstel volgen. Komen er weer nieuwe vezels ter plekke van de spierscheur? Of wordt de ontstoken pees al minder dik? Ook hier kan het behandelplan weer op worden afgestemd.

Echografie van spierscheuren

Heb je pijn in een spier of pees tijdens of na het sporten? Hamstringklachten of klachten als gevolg van een zweepslag? Ook hierbij kan echografie helpen om te beoordelen of er sprake is van schade en zo ja, hoe groot de scheur is én waar deze precies zit. De plek en grootte van de scheur, zegt veel over de te verwachten hersteltijd. Bij dit soort klachten wordt er dan ook nauw samengewerkt tussen de echografisten en de sportfysiotherapeuten van ons team. Samen kunnen zij een inschatting maken van de ernst van de spierscheur, hoe lang het herstel gaat duren, wanneer gestart kan worden met oefeningen en wanneer sportactiviteiten weer hervat kunnen worden.

Voorbeeld van een spierscheur in de kuit.

Voorbeeld van een spierscheur in de kuit.

Echografie van de buik- en rugspieren

Bij lage rug- en/of bekkenklachten, kan er sprake zijn van verstoring van de aanspanning van bepaalde buik- en rugspieren. Het kan bijvoorbeeld zijn dat van deze spieren de coördinatie verminderd is, of het uithoudingsvermogen onvoldoende is. Met een echografisch onderzoek kunnen deze spieren in beeld
gebracht worden en beoordeeld worden op aan- en ontspanning, dikte van de spier, links-rechts verschillen en timing. Het kan ook helpen om dit zelf te zien tijdens een behandeling, omdat je visuele feedback krijgt door middel van het echobeeld.

Echo-geleid injecteren

Bij klachten als een slijmbeursontsteking of een peesontsteking, kan er door de huisarts een injectie worden gezet. De vloeistof in van deze injectie bestaat uit een ontstekingsremmer en pijnbestrijding. Om zeker te zijn dat de injectie op de juiste plek wordt gezet, kan ervoor gekozen worden om tegelijkertijd een echo
te maken. Bij de schouder bijvoorbeeld, zijn er in totaal drie verschillende slijmbeurzen die aangedaan kunnen zijn. Bij een injectie die niet op de goede locatie gezet wordt, komt de vloeistof niet of veel minder bij het aangedane weefsel, en is de kans op een gunstig effect van de injectie kleiner. Een ander argument om een injectie onder echo-geleide te doen, is wanneer de injectie op een wat moeilijkere plek moet worden gezet. Met de echo kun je de structuren in beeld te brengen die je niet wilt aanprikken, zoals een zenuw of een ader. Op deze manier kan zo veilig mogelijk gewerkt worden. Het echo-geleid injecteren doen wij in samenwerking met huisartsenpraktijk De Weef te Aalten.

Echografie bij dry needling

In onze praktijk wordt ook dry needling toegepast door een aantal andere collega’s. Sommige spieren worden uit voorzorg niet zonder echogeleide geprikt. Dit met als reden dat er bijvoorbeeld dichtbij de spier een zenuw of
ader loopt. Om deze spieren toch te kunnen prikken, pasen we daarom echografie toe tijdens dry needling, mits verantwoord natuurlijk. Wanneer er
meer handen nodig zijn, bedient een andere collega het echo-apparaat.