Polsklachten

polsklachten.jpg

Mogelijke symptomen bij polsklachten:

  • Stekende pijn bij het steunen op de hand

  • Stijf gevoel in de pols bij het opstaan uit bed

  • Zeurende pijn in de gewrichten van de vingers

  • Gevoel van instabiliteit

  • Tintelingen in de vingers of pols/hand

  • Pijn na een trauma-moment

 

Polsklachten: Wat is het?

De pols en hand zijn onmisbaar bij het uitvoeren van grijpfuncties. Hiervoor is belangrijk dat de onderarm, pols, hand en vingers ongestoord gecombineerd kunnen bewegen.

Klachten aan de hand/pols-regio kunnen post-traumatisch, dus na een trauma, ontstaan, maar ook door bijvoorbeeld bepaalde werkzaamheden of sportbelastingen. Soms kan er als gevolg van kneuzingen, scheurtjes en/of letsel van de discus (het tfcc) of aan bandjes een vorm van instabiliteit ontstaan.

Buiten de instabiliteit zijn er ook nog andere redenen voor klachten in de pols/hand, voorbeelden hiervan zijn; carpaal tunnel syndroom, fracturen, inklemming, artrose, maar natuurlijk ook overbelastingsklachten of een verminderde mobiliteit van de handwortelbeentjes.

Aanpak Fysio-Specialist bij polsklachten

Manueel therapeuten zijn opgeleid om te kijken of de acht polsbotjes nog goed ten opzichte van elkaar of ten opzichte van onderarm- of vingerbotjes kunnen bewegen en of deze bij polsbewegingen in de goede positie zitten. Als dit niet goed functioneert kunnen zij dit door middel van manuele therapie weer goed in beweging krijgen. Soms wordt een pols ook enige tijd getaped of met een brace ondersteund.

Bij twijfel over letsel of beschadiging van bijvoorbeeld bandjes in de pols, kunnen we dit met echo-diagnostiek controleren.

Na een fractuur en een periode van immobilisatie kan de fysiotherapeut weer helpen om de mobiliteit te verbeteren en kracht en uithoudingsvermogen op te bouwen.

Relevante links

Manuele therapie

Echografie