Patellofemoraal pijnsyndroom
Mogelijke symptomen bij patellofemorale pijn:
Pijn voorzijde knie
Pijn bij (lang) zitten en weer opstaan
Pijn bij hardlopen en springen
Pijn bij traplopen
Krakend gevoel / geluid
Patellofemoraal pijnsyndroom: Wat is het?
Bij het Patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) is er sprake van pijn rondom de knieschijf. Waarom deze klachten ontstaan is eigenlijk niet duidelijk. Er lijken meerdere oorzaken mogelijk en goed onderzoek bij jou is daarom erg belangrijk.
Het pijnsyndroom komt veel voor bij sporters in de leeftijd van 12-19 en iets vaker bij vrouwen dan bij mannen. Minder bekend, is dat het ook veel voorkomt bij volwassenen ouder dan 50.
Aanpak Fysio-Specialist bij het patellofemoraal pijnsyndroom.
Bij Fysio-Specialist zijn met name de sportfysiotherapeuten erg goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het patellofemoraal pijnsyndroom. Bij het onderzoek wordt er verder gekeken dan alleen naar de knie. Zo kunnen bijvoorbeeld zwakte van de spieren van de heup of een afwijkend beweegpatroon de oorzaak van je klachten zijn.
Ook de andere specialisaties in ons team kunnen betrokken worden bij het onderzoeken en behandelen van jouw klachten. Zo kan er eventueel een echo worden gemaakt om te beoordelen of er afwijkingen zijn in of rond het kniegewricht. Zo ja, dan is er mogelijk sprake van iets anders dan het patellofemoraal pijnsyndroom. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een slijmbeursontsteking, een peesontsteking of Osgood Schlatter.
Als alles in kaart is gebracht, worden de bevindingen vertaald naar een behandelplan, waarbij op de juiste wijze trainen een belangrijke rol speelt. Dit is ook belangrijk om te voorkomen dat je klachten weer terugkeren.
Patellofemuraal pijnsyndroom: FAQ - Veelgestelde vragen
Hoelang duurt het patellofemoraal pijnsyndroom?
Ongeveer de helft geneest gedurende de tijd vanzelf, de andere helft heeft na 2 jaar nog steeds klachten. Fysiotherapie vergroot de kans op herstel en kan de pijnklachten al binnen 6 weken doen afnemen. Oefentherapie speelt hierbij en belangrijke rol.
Moet ik stoppen met sporten bij het patellofemoraal pijnsyndroom?
Hoewel dit per persoon verschilt, wordt over het algemeen aangehouden dat het bij jongeren verstandig is om tijdelijk (1-3 maanden) zoveel mogelijk te stoppen met de activiteiten die de klachten doen verergeren. Dit zou dus in kunnen houden dat je tijdelijk moet stoppen met sporten.
Is tapen zinvol bij het patellofemoraal pijnsyndroom?
Ja, er is onderzoek gedaan naar het effect van verschillende vormen van tapen. Grofweg, een techniek die de spieren helpt met het aansturen van de knieschijf en een techniek die de beweging van de knieschijf zelf beïnvloedt. Beide vormen kunnen een positief effect hebben op jouw klachten.
Is een operatie zinvol bij het patellofemoraal pijnsyndroom?
Het is niet gebruikelijk om te opereren bij het patellofemorale pijnsyndroom. Alleen wanneer er meer dan 6 maanden heel therapietrouw is getraind en uit beeldvorming (röntgenfoto of MRI) blijkt dat er afwijkingen in het bot van de knie zijn, dan kan een operatie overwogen worden. Het resultaat van een operatie valt heel vaak tegen, waardoor dit nog maar zelden gebeurt.
Andere benamingen voor Patellofemoraal pijnsyndroom:
Chondromalacia Patellae, Retro-patellaire chondropathie, Chondropathie patellae, Retro-Patellaire chondromalacie
Relevante links
Sportrevalidatie bij Fysio-Specialist
Bronnen: