Jumpers knee

Jumpers knee - Fysio-Specialist - Aalten

Mogelijke symptomen bij een Jumpers knee

  • Pijn onder de knieschijf

  • Pijn bij springen

  • Pijn in rust

Jumpers knee: Wat is het?

Een Jumpers knee (ook wel een patellatendinopathie genoemd) ontstaat meestal als gevolg van overbelasting van de patellapees (kniepees). Deze blessure komt veel voor bij sporters en met name bij sporters die veel springen, zoals volleyballer’s en basketballers.

Aanpak Fysio-Specialist bij een Jumpers knee.

Bij Fysio-Specialist beginnen we bij een jumpers knee met een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Vaak zijn andere factoren namelijk de oorzaak van jouw knieklachten. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan spierzwakte, instabiliteit en triggerpoints.

Echo:
Indien nodig, wordt er bij ons een echo gemaakt van je knie. Knieklachten kunnen qua symptomen op elkaar lijken, terwijl de onderliggende oorzaak verschilt. Met echografie kijken we of het inderdaad de kniepees is die de klachten veroorzaakt, of dat er sprake is van bijvoorbeeld een slijmbeursontsteking of peesvliesontsteking. Zie onderaan deze pagina wat er allemaal beoordeeld wordt tijdens een echo-onderzoek.

Behandeling:
Na het lichamelijk onderzoek en de eventuele echo, zullen we samen met jou het behandelplan bepalen en bespreken. In veel gevallen betekent dit dat er in ieder geval, flink getraind moet worden.

Jumpers knie: FAQ - Veel gestelde vragen:

  • Hoelang duurt een Jumpers knee?

Een jumpers knee kan helaas lang duren. Gelukkig blijkt uit onderzoek dat er met de juiste oefentherapie bij een grote groep binnen 3 maanden verbetering optreedt.

  • Moet ik stoppen met sporten bij een Jumpers knee?

Dit is afhankelijk van de ernst van jouw klachten. Onze ervaring is dat dit in veel gevallen niet hoeft. Wel is het vaak belangrijk om de totale belasting op de knie te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld al door tijdelijk met de lift te gaan i.p.v. met de trap of tijdens één training in de week niet te springen.

  • Is shockwave zinvol bij een Jumpers knee?

Het is ondanks vele onderzoeken nog erg onduidelijk of shockwave zinvol is. Het huidige wetenschappelijk advies is om pas shockwave te proberen wanneer je na 6 maanden flink trainen geen verbetering ervaart.

  • Is een operatie zinvol bij een Jumpers knee?

Ook hiervoor geldt dat het raadzaam is eerst 6 maanden op de juiste manier te trainen. Uit recent onderzoek is overigens gebleken dat er geen overtuigend bewijs is dat een operatie voordelen heeft t.o.v. oefentherapie.

  • Wat zie je op de echo bij een Jumpers knee?

Als de kniepees overbelast is, kan het zijn dat deze verdikt is. Met de echo meten we de dikte van de kniepees, en vergelijken deze met de kniepees van het andere been. Soms is de kniepees nog niet verdikt, maar kan deze al wel klachten veroorzaken. Bij Fysio-Specialist hebben we op onze echoapparatuur de Doppler-functie. Als we deze gebruiken, kun je zien hoeveel vaatactiviteit (doorbloeding) er in bijvoorbeeld een pees zit. We weten dat als een pees geïrriteerd is en er een herstelproces gaande is, je meer doorbloeding ziet. Ook hierbij kunnen we weer vergelijken met de kniepees van het andere been. Er is een hoge relatie tussen pijn, en een verhoogde vaatactiviteit in een pees. Dus zien we geen verdikte pees maar wél meer doorbloeding in de pees, dan kunnen we alsnog de conclusie trekken dat de kniepees de klachten veroorzaakt.

Als laatste kijken we met de echo ook naar de fase van het peesletsel. Is de pees alleen verdikt, of is deze ook (deels) gescheurd? Dit kunnen we onderscheiden door te kijken naar de mate waarop vezels in de pees kapot zijn, en of de pees wel of niet van vorm veranderen kan. Een pees die niet (deels) gescheurd is, vervormt niet wanneer je er druk op zet met de echokop. Door dit onderscheid te maken, kunnen we bepalen wat de ernst van de klacht is, hoe lang het herstelproces ongeveer zal duren en waar we moeten beginnen met het opbouwen van de belasting.