Knie artrose

Knie artrose - Fysio-Specialist - Aalten.jpeg

Mogelijke symptomen bij knie-artrose

  • Pijn bij starten van bewegen

  • Stijfheid (startstijfheid)

  • Krakende knieën (crepitaties)

  • Bewegingsbeperking

  • Zwelling

  • Standsafwijkingen

 

Knie slijtage - Fysio-Specialist - Aalten.jpeg
 

Knie artrose: Wat is het?

Knie-artrose (gonartrose) kan klachten geven naarmate de dikte en de kwaliteit van het kraakbeen afneemt. Hierdoor ontstaat er steeds meer druk op het onderliggende bot. Om deze druk op te kunnen vangen, verdikt het bot en vindt er aan de randen van het gewricht extra botvorming plaats. Door het creëren van een breder steunvlak probeert het lichaam de druk in de knie beter te verdelen.

Het gevolg van dit proces is een onregelmatig gewrichtsoppervlak, mogelijke verdikking van het gewrichtskapsel en soms ophoping van vocht. Afwisselend vinden er ook ontstekingen plaats in de knie. Dit kan uiteindelijk leiden tot problemen in het dagelijks leven, zoals bij lopen, opstaan vanuit zit en werk.

Aanpak Fysio-Specialist bij knie-artrose

Na een goed gesprek en gericht onderzoek kunnen wij een goede inschatting maken van de ernst van de situatie. We zullen op dit moment de overweging maken of we met jouw huisarts gaan overleggen of dat we ervoor kiezen met fysiotherapie te starten.

De knie-artrose zelf kunnen we helaas niet behandelen, maar wel heel veel andere factoren. Denk hierbij aan het verminderen van de pijnklachten, verbeteren van de stabiliteit en spierkracht of de bewegelijkheid van de knie. Samen zorgt dit ervoor dat bijvoorbeeld de afstand die je kunt lopen weer toeneemt.

Een groot deel van de behandeling zal bestaan uit oefentherapie gecombineerd met, indien nodig, andere vormen van fysiotherapie. Onderzoek laat zien dat oefentherapie tot goede resultaten leidt bij knie-artrose.


Knie-artrose: FAQ - Veel gestelde vragen:

  • Is het maken van een röntgenfoto zinvol?

Afhankelijk van de ernst van je klachten kan een röntgenfoto zinvol zijn. Een röntgenfoto geeft echter niet altijd een goede verklaring voor jouw klachten. Ook worden er bij mensen zonder knieklachten vergelijkbare afwijkingen gevonden.

Met andere woorden, bij milde klachten is het maken van een röntgenfoto niet zinvol, de behandeling zal hierdoor niet veranderen.

Bij ernstige klachten en forse knie-artrose op de röntgenfoto, kan de afweging gemaakt worden om over te gaan tot een operatie, veelal het plaatsen van een knieprothese.

  • Is een echo-onderzoek in de praktijk zinvol?

Echografie is niet hét middel om artrose te diagnosticeren, daarvoor is röntgenonderzoek bedoeld. Wel kunnen symptomen van artrose gezien worden met een echo. Denk bijvoorbeeld aan vocht in het gewrichtskapsel, veranderingen van de gewrichtsranden (osteofyten) of een afname van de dikte van het kraakbeen (in vergelijking met het andere been). Als we in onze praktijk een echo van de knie maken, is het dus niet ons doel om artrose vast te stellen, maar om een inschatting te maken van de mate waarop het gewricht geïrriteerd is. Ook kunnen we eventuele andere oorzaken van je klachten (een slijmbeursontsteking, bandletsel of een peesontsteking) uitsluiten.

  • Wat als er een knieprothese geplaatst is?

Wanneer de knieprothese geplaatst is volgt eigenlijk altijd een revalidatietraject. In eerste instantie komen we dan voor behandeling aan huis en vervolgens wordt de fysiotherapie voortgezet in de praktijk.

Vooraf aan de operatie kan het vaak ook zinvol te zijn om te zorgen dat de knie optimaal is wat betreft kracht en stabiliteit. Dit zorgt na de operatie voor een snellere en betere revalidatie.

Meer informatie over de revalidatie? Kijk dan even op de pagina revalidatie.

Relevante links

Revalidatie

Sportfysiotherapie

Sportrevalidatie

Bronnen:

  1. Brosseau L, Taki J, Desjardins B, et al. The Ottawa panel clinical practice guidelines for the management of knee osteoarthritis. Part two: strengthening exercise programs. Clin Rehabil. 2017;31(5):596-611

  2. Culvenor AG, Øiestad BE, Hart HF, Stefanik JJ, Guermazi A, Crossley KM. Prevalence of knee osteoarthritis features on magnetic resonance imaging in asymptomatic uninjured adults: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med. 2019;53(20):1268-1278

  3. Peter WFH, Jansen MJ, Bloo H, et al. KNGF Richtlijn Artrose heup-knie. Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. 2017