Enkelklachten

enkel.jpg

Mogelijke symptomen bij enkelklachten:

De klachten van een verzwikte enkel zijn met name afhankelijk van de ernst van het letsel. Op de voorgrond staat meestal de pijn die vrijwel direct aanwezig is. Ook zie je vaak dat de enkel dik en blauw wordt en kun je er niet of nauwelijks op staan. Wanneer je vaker door je enkel gaat, kunnen deze verschijnselen minder aanwezig zijn. Dan ervaar je over het algemeen een instabiel gevoel.

 

 

Enkelklachten: Wat is het?

Heb je je enkel verzwikt en is je enkel nu dik en blauw? Kun je er moeilijk op staan en weet je niet wat je nu moet doen? Dan kan de (sport)fysiotherapeut je helpen! Of misschien is je enkel instabiel en ga je wel vaker door je enkel, waardoor je niet goed je sport of dagelijkse activiteiten zoals winkelen of traplopen kan uitvoeren. Ook dan is de (sport)fysiotherapeut er voor jou om hiermee te helpen en jouw doelen te bereiken.

Een verzwikte (verstuikte) enkel ontstaat in de meeste gevallen als gevolg van het onverwachts naar binnen klappen van de voet. Dit wordt ook wel een inversietrauma genoemd. Hierdoor komen o.a. de enkelbanden en verschillende pezen aan de buitenzijde zodanig op rek te staan dat deze beschadigd raken. Dit kan bijvoorbeeld in het dagelijks leven gebeuren wanneer je van de stoeprand schiet, maar ook tijdens sport of spel kan je door de enkel gaan.

Een ‘normaal’ herstel is te verwachten binnen 6 tot 8 weken. Binnen 12 weken hebben de meeste patiënten het sporten weer hervat op hetzelfde niveau als voor het trauma. Aangezien enkelverstuikingen veel voorkomen en er een hoog risico bestaat op het opnieuw verzwikken van je enkel, raden wij je daarom altijd aan om contact met ons op te nemen. Belangrijk is hierbij ook dat de (sport)fysiotherapeut kan bepalen wat de ernst en complexiteit van het letsel is, aangezien dit ook bepaald hoe het herstel en de revalidatie zal gaan. Op deze manier kan de revalidatie voorspoedig verlopen, waarbij tevens de kans op een nieuw letsel verkleind wordt met de juiste behandeling. Bij Fysio-Specialist kunnen we ook d.m.v. echodiagnostiek kijken wat er precies in welke mate beschadigd is.

Aanpak Fysio-Specialist bij enkelklachten

Het is verstandig om binnen 5 dagen na het verzwikken van je enkel naar de (sport)fysiotherapeut te gaan voor onderzoek en behandeling.

Nadat je door je enkel bent gegaan, is het in eerste instantie belangrijk om een breuk uit te sluiten. De fysiotherapeut kan een goede inschatting maken of er reden is voor een röntgenfoto. Mocht dit niet het geval zijn, kan met verder onderzoek bepaald worden wat er verder nog beschadigd is. Wanneer de (sport)fysiotherapeut twijfelt over de ernst van het letsel of toch meer duidelijkheid wil, kan aanvullend een echo ingepland worden. In dat geval wordt er op de praktijk een echo-onderzoek gedaan door een van onze echografisten. Op basis van alle informatie en de hulpvraag van jou als patiënt wordt advies gegeven en een behandeltraject uitgewerkt.

De fysiotherapeut kan, indien nodig, ervoor kiezen om de verzwikte enkel te tapen. Binnen onze praktijk hebben we de keuze uit verschillende tape-technieken om de enkel te stabiliseren. Ook starten we zo snel als mogelijk met oefeningen, zodat het herstel optimaal kan verlopen en de kans dat je in de toekomst opnieuw door je enkel gaat kleiner is.

Sportfysiotherapie: speciaal voor sporters met een verzwikte enkel

Wanneer je als sporter door je enkel gaat, kun je wellicht niet meer deelnemen binnen je sport. Samen met jou en eventueel je trainer/coach bekijken wij wat verstandig is en wat je eventueel nog wel kunt doen om zo fit mogelijk te blijven. De focus wordt gelegd op een goede terugkeer naar jouw sport, waarbij we de revalidatie dusdanig aanpassen dat deze het beste bij jouw sport aansluit.

Relevante links

Sportfysiotherapie

Sportrevalidatie

Sportgerelateerde klachten

Echografie