Zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten
Mogelijke symptomen bij zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn:
Pijn in de bil
Pijn in de lage rug
Pijn bij het schaambeen
Pijn in de liezen
Gevoel dat je door je been zakt
Uitstralende pijn in je liezen en benen
Tintelingen op je bovenbenen
Lees hier meer over de lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap.
Wat zijn zwangerschapsgerelateerde bekkenklachten?
Tijdens de zwangerschap verweken de banden van je bekken, waardoor het bekken minder stevig en minder ‘stabiel’ wordt. Deze verweking is noodzakelijk om je baby geboren te kunnen laten worden en is dus een heel natuurlijk verschijnsel. Maar soms veroorzaakt deze instabiliteit helaas klachten. 1 op de 5 vrouwen krijgt bekkenpijn in de zwangerschap.
De pijn kan aanwezig zijn ter hoogte van je heiligbeen, laag in de rug, de bil, en je schaambeen. Soms is er uitstraling naar de liezen en bovenbenen. Vaak wordt de pijn beschreven als stekend en schietend. Meestal is de pijn mild, maar 25% van de vrouwen met bekkenpijn geeft ernstige pijn aan. De pijn kan samengaan met beperkingen in je dagelijkse leven. Activiteiten als staan, zitten, voorwaarts buigen, tillen en traplopen kunnen je pijn verergeren.
Gelukkig verdwijnen deze klachten vaak na de bevalling, maar soms blijven klachten langdurig bestaan. Dat kan variëren van continu pijnklachten tot alleen vlak voor en tijdens de menstruatie.
Aanpak van Fysio-Specialist bij zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn:
Als je bekkenpijn hebt tijdens de zwangerschap, is het dus belangrijk erachter te komen wat de oorzaak is. Pas dan kan ik als bekkenfysiotherapeut een advies geven dat bij jou past. Daarom wordt eerst een uitgebreide intake gedaan.
Ook worden vragen gesteld over het functioneren van je bekkenbodem, zeker als je al eerder bevallen bent.
Onderzoek van het bekken:
Hierna volgt een onderzoek van het bekken. De gewrichten van je bekken, lage rug en heupen worden getest op pijn en stabiliteit en je spieren worden onderzocht op kracht en spierspanning.
Ook wordt gekeken of het je nog lukt om je diepe dwarse buikspieren aan te spannen. Deze kunnen je helpen je bekken te stabiliseren. Echografie kan worden ingezet. De kop van het echoapparaat wordt dan op je buik geplaatst op je de diepe dwarse buikspier. Zo kunnen we zien of je deze nog juist kunt aanspannen. Als bekkenfysiotherapeut ben ik niet opgeleid om naar de baby te kijken, dus dat zullen we niet doen.
De therapie zal bestaan uit het informatie geven over het beloop van de zwangerschap en ik geef tips en adviezen hoe je je dagelijkse dingen zo gemakkelijk als mogelijk kunt laten verlopen. Maar ook oefeningen om je zo sterk en stabiel als mogelijk te laten blijven zijn belangrijk. Deze oefeningen zal ik altijd ook voor thuis aan je meegeven.