Zuigelingen met wervelkolomproblemen

Zuigelingen - Fysio-Specialist - Aalten.jpeg

Mogelijke symptomen bij zuigelingen:

  • Huilbaby’s

  • Niet willen liggen

  • Overstrekken

  • Alleen in slaap vallen in de auto in de maxicosi

  • Asymetrie of aanhoudende voorkeurshouding

  • Niet te troosten

  • Steeds met de handjes aan het hoofd zitten

Het lastige is dat de meeste symptomen ook vanuit allerlei andere problemen veroorzaakt kunnen worden.

Problemen met vooral vaak het nekje van de baby kunnen ontstaan door een vacuümpomp-verlossing, stuitligging of indirect na langere tijd sterke voorkeurshouding.

KISS-syndroom - Fysio-Specialist - Aalten.jpeg
 

Baby’s met wervelkolomproblemen: Wat houdt het in?

Vaak gehoord zijn de voorbeelden van huilbaby’s die na één of twee behandelingen meteen rustiger zijn en doorslapen. Maar naast liggen kunnen er natuurlijk ook allerlei andere redenen zijn dat een zuigeling steeds huilt. Het K.I.S.S.-syndroom houdt in dat er bij de ligging in de baarmoeder of tijdens de geboorte een stoornisje ontstaan in de wervelkolom, meestal net onder de schedel. Het kapselband-apparaat is dan nog heel week en mobiel, waardoor de gewrichtjes makkelijk zouden kunnen “ontsporen”. Dit zijn kleine stoornisjes, maar doordat de baby’s zich juist gaan beginnen te ontwikkelen kunnen de gevolgen groot zijn. In lig hebben ze dan soms ook gewoon last van het nekje of hun hoofd.

Aanpak Fysio-Specialist bij zuigelingen of kinderen.

De wervelkolomproblemen worden door een, speciaal hiervoor opgeleide, manueel therapeut behandeld. Manueel therapeuten hebben veel ervaring en kennis van de wervelkolom. Er worden alleen zeer milde actieve technieken gebruikt, dus bij baby’s en jonge kinderen wordt er absoluut niet “gekraakt”. Dit zou gevaarlijk zijn, maar is bovendien onnodig doordat zij nog zeer flexibel zijn. Baby’s worden tot hoofdbewegingen uitgelokt terwijl de manueel therapeut iets in de nek tegenhoudt met de vinger. Het hoofdje ligt daarbij altijd vrij, dus de baby kan het hoofdje altijd wegdraaien. “Actieve medewerking” van de baby is dus wel noodzakelijk, maar dit gaat vrijwel altijd goed. De meeste baby’s vinden dit leuk en mogelijk ook prettig aanvoelen.

Een manueel therapeut heeft verder geen uitgebreide kennis van de ontwikkeling van zuigelingen. Om die reden wordt er, in overleg met de ouders, vaak samengewerkt of indien nodig overlegd met een kinderfysiotherapeut.

 

K.I.S.S.-syndroom: FAQ - Veelgestelde vragen

  • Waar staat de afkorting K.I.S.S. of K.I.D.D. voor?

K.I.S.S.-syndroom komt uit het Duits en staat vertaald voor: “Kopgewrichten, Invloed op Storingen in de Symmetrie”. De term K.I.S.S.-syndroom wordt voor zuigelingen met wervelkolom- nekproblemen gebruikt.

K.I.D.D.-syndroom staat voor: “Kopgewrichten: Invloed op Dyspraxie en Dysgnosie”. De term K.I.D.D.-syndroom wordt voor oudere kinderen gebruikt.

  • Wordt er ook “gekraakt” bij baby’s?

Bij baby’s en jonge kinderen wordt er bij Fysio-Specialist absoluut niet “gekraakt” of gemanipuleerd. Dit is veel te grof bij de weke mobiele gewrichtjes van deze groep en bovendien ook helemaal niet nodig. Als er sprake is van een stoornisje in de wervelkolom, dan is dit zeer goed en effectief te behandelen met milde technieken. Doorgaans is er al duidelijk resultaat bij de eerste of tweede behandeling.

  • Is de behandeling gevaarlijk?

De behandeling bij Fysio-Specialist is dusdanig mild, dat dit absoluut veilig is. De baby’s en kinderen maken de nodige bewegingen zelf en kunnen ten alle tijde wegdraaien. We letten ook goed op de reactie van de kinderen. Het is wel belangrijk dat ze wakker zijn bij de behandeling en goed mee kunnen werken. Over het algemeen gaat dit overigens prima.

Er wordt vooral zachtjes met de vingertoppen gewerkt. Bij een vacuümpomp-verlossing kunnen de trekkrachten tot wel 35 kg oplopen.

Overigens zijn er helaas wel ernstige ongevallen bekend, maar dit betrof andere (en belastende) “behandelvormen” van niet-specifiek geschoolde therapeuten.

  • Kunnen baby’s al wel nekproblemen hebben?

Het grootste deel van de nekproblemen ontstaat juist door de bewegelijkheid van nekwervels. Bij baby’s en kinderen is de nek juist nog heel bewegelijk, waardoor er ook best een keer iets verkeerd kan gaan bewegen. Ook kunnen er bij de bevalling soms behoorlijke krachten op het nekje komen te staan.

  • Verschilt de behandeling van die van een osteopaat of chiropractor?

De behandeling van een chiropractor zal in grote lijnen overeenkomen met die van een manueel therapeut. Een osteopaat richt zich mogelijk (deels) op andere weefsels en soms ook op organen. Een manueel therapeut beperkt zich tot het houdings- en bewegingsapparaat.

  • Kan iedere manueel therapeut of (kinder)fysiotherapeut baby’s op deze manier behandelen?

Nee, naar onze mening niet. Een behandelaar moet voor een goed onderzoek en behandeling zowel ervaren en geschoold zijn in complexere wervelkolomproblematiek als in de behandeling van de wervelkolom van zuigelingen.