Verzakking
Mogelijke symptomen bij een verzakking:
Een zwaar gevoel ervaren in je vagina
Het zien of voelen van een balletje in je vagina
De klachten nemen toe in de loop van de dag of na zware activiteiten en na even liggen worden je ze minder
Een tampon dragen lukt soms niet meer
De straal met het plassen kan anders zijn, of je hebt het gevoel dat je niet meer leeg plast
Chronische aandrang (met of zonder verlies van urine of ontlasting)
Het gevoel dat de ontlasting er niet gemakkelijk of volledig uit komt
Soms ervaren vrouwen ook pijn tijdens het vrijen
Lage rugklachten, toenemend in de loop van de dag
Dit zijn de meest voorkomende symptomen die zich voor kunnen doen bij verzakking.
Wat is een verzakking?
Een verzakking (prolaps) betekent het uitzakken van organen en steunweefsel in het bekkenbodemgebied. Dit kunnen verschillende organen of delen daarvan zijn. Je blaashals, blaas, endeldarm, dunne darm, baarmoeder, top van de vagina (als je baarmoeder verwijderd is) of een combinatie van meerdere van je organen. De oorzaak is schade of zwakte van je bekkenbodemspieren of de weefsels die je organen ondersteunen. De belangrijkste oorzaak van dit letsel is de zwangerschap en bevalling. Andere oorzaken zijn onder andere de overgang, veroudering en longaandoeningen waarbij je veel hoest. Ook komt het in bepaalde families vaker voor. Het gaat dus mis als de druk van boven te groot wordt of de steun van onderen onvoldoende is.
Meer dan 45% van de vrouwen boven de 45 heeft een verzakking.
Aanpak van Fysio-Specialist bij een verzakking:
Als je een verzakkingsklacht hebt, is het dus belangrijk erachter te komen wat de oorzaak is. Pas dan kan ik als bekkenfysiotherapeut een advies geven dat bij jou past. Daarom wordt eerst een uitgebreide intake gedaan. Ik vind als bekkenfysiotherapeut niks gek. Dus je kunt alles vertellen. Soms volgt hierna ook het thuis invullen van een plas- en of poepdagboek.
Onderzoek van de bekkenbodem
Hierna volgt in overleg een uitwendige inspectie van de bekkenbodem en een inwendig onderzoek. Hiermee wordt de bekkenbodemspierfunctie goed in kaart gebracht en kan de bekkenfysiotherapeut de mate en soort van verzakking vaststellen.
Een verzakking kan verergeren door een verhoogde buikdruk. De buikdrukverhoging moet je dus goed kunnen opvangen. De bekkenfysiotherapeut onderzoekt ook of en hoe je dit tijdens activiteiten doet.
Echografie
Met een specifieke inwendige test (de POP-Q) wordt de gradatie en soort van de verzakking bepaald, maar met een uitwendige echo kan de verzakking ook in beeld gebracht worden. De kop van het echoapparaat wordt op de buitenkant van de vagina geplaatst waardoor je de stand van de blaas en de endeldarm kunt zien. Zo kan er in een functionele houding of oefening (staand of tijdens een buikspieroefening) bekeken worden of de blaas bijvoorbeeld verzakt, maar ook of dit met de juiste ademhaling en aanspanning van de bekkenbodem voorkomen kan worden. Hierdoor kan heel gericht (sport)advies gegeven worden.
Myofeedback
Met speciale apparatuur kan de elektrische spanning van je bekkenbodemspieren gemeten worden. Hiervoor wordt een persoonsgebonden vaginale of anale probe gebuikt. Op het beeldscherm kun je samen met de bekkenfysiotherapeut volgen wat je met de bekkenbodemspieren doet. Je krijgt informatie over de rustactiviteit van de bekkenbodem, over het aan- en ontspannen en hoe lang je dit kunt volhouden. Het zal je helpen meer bewust te worden van het gebruik van de bekkenbodemspieren. Met een verzakking kan het soms zinvol zijn om dit te bekijken.
Elektrostimulatie
Met hetzelfde apparaat en probe als waar we myofeedback inzetten kan ook elektrostimulatie worden toegepast.
Hierbij prikkelen we de zenuwvezels in de bekkenbodem. Dit helpt om je bekkenbodemspieren beter te laten voelen en worden de spieren geholpen om beter aan te spannen.
Afspraak
Maak een afspraak zodat ik je kan helpen bij het inzichtelijk krijgen van de mate en soort verzakking, de functie van je bekkenbodem en voor advies voor training van je bekkenbodemspieren. Als een verzakking erger wordt, is de kans op klachten groot, ook de kans op een operatie neemt toe. Beter kun je ervoor zorgen dat je geen klachten krijgt of dat ze niet erger worden als ze er wél zijn.