Kinderbekkenfysiotherapie

Voor welke klachten is kinderbekkenfysiotherapie geschikt?

Klachten die kunnen worden verholpen met kinderbekkenfysiotherapie zijn:

–          Urineverlies: plasongelukjes
–          Overactieve blaas, heel vaak en nodig moeten plassen
–          Blaasontstekingen
–          Bedplassen
–          Ontlastingsverlies: poepongelukjes
–          Chronische buikpijn zonder aantoonbare oorzaak
–          Angst om te poepen of plassen
–          Problemen op gebied van seksualiteit (adolescenten)

 

Wat is Kinderbekkenfysiotherapie?

Kinderbekkenfysiotherapie leert kinderen op een speelse manier voelen waar de bekkenbodemspieren zitten en hoe hier controle over te krijgen. Door deze therapie kunnen onder andere klachten zoals plas- en poepongelukjes, bedplassen, blaasontstekingen of een chronische buikpijn zonder aantoonbare oorzaak worden opgelost.

Kinderbekkenfysiotherapie is een bijzondere aanvulling voor een geregistreerd bekkenfysiotherapeut of kinderfysiotherapeut. Binnen onze praktijk is Merel Stokman gecertificeerd kinderbekkenfysiotherapeut. Zij heeft deze 1 jaar specialisatie na haar master-opleiding gevolgd in 2014. Daarna is zij in 2016 ook als tutor voor deze specialisatie op de master-opleiding gaan werken.

 

Hoe werkt Fysio-Specialist?

Om in kaart te brengen wat er met je kind aan de hand is en waar de hulpbehoefte ligt, wordt eerst een uitgebreide intake gedaan. Vaak krijgt je vooraf een vragenlijst toegestuurd. Deze intake wordt in overleg samen met je kind afgenomen en is naast algemene vragen o.a. gericht op de zindelijkheidsontwikkeling, plassen, poepen, voeding, vocht, toilethouding.

Vaak volgt op de intake het invullen van een aantal lijsten. Dit kunnen bijvoorbeeld plas- of poepdagboeken zijn die thuis bijgehouden moeten worden voor een aantal dagen. Dit onderzoek wordt gedaan om een beeld te vormen over het algemene bewegend functioneren van het kind en het functioneren van de bekkenbodem.

In overleg wordt ook uitwendig naar de bekkenbodem gekeken. Doordat de praktijk beschikt over een echoapparaat, en hiermee kan het ‘inwendig functioneren’ van de bekkenbodem in relatie tot de blaas en de darm zichtbaar worden gemaakt. Ook het beoordelen van het leegplassen van de blaas kan met de functionele echografie bekeken worden, wat erg bruikbaar is bij kinderen.

Waar bestaat de kinderbekkenfysiotherapie uit?

De therapie bij kinderen met plas en/of poepproblemen bestaat uit:

–          Voorlichting: Met behulp van leuk en overzichtelijk plaatmateriaal krijgt je kind inzicht in het
plas/poepprobleem;

–          toiletgedrag en -houdingsadvies;
–          advisering van een normale drinkgedrag en voeding;
–          oefentherapie gericht op:

                * algemeen lichaamsgevoel
                * gevoel en functie van de bekkenbodem 
                * ademhaling
                * ontspanning
                * goed leren voelen en reageren op de aandrang om te plassen en te poepen
                * adequaat reageren op aandrang en het vergroten van blaascapaciteit.

Het is belangrijk om samen met je kind de oefeningen met grote regelmaat te herhalen. Goede motivatie van het kind maar ook veel inzet van jou als ouder is essentieel. Hoe consequenter er geoefend wordt des te groter is de kans op verbetering/herstel.

Meer informatie

Wil je meer informatie over kinderbekkenfysiotherapie of direct een afspraak maken? Neem dan contact op met onze praktijk via telefoonnummer: 0543 – 21 60 02 of stuur een email naar: info@fysio-specialist.nl