Echografie

Bij Fysio-Specialist kunt u ook terecht voor het maken van echo’s. Met echografie kunnen structuren zoals spieren, pezen, slijmbeurzen en banden in beeld gebracht worden.

Fien is sinds 2012 gediplomeerd echografist en heeft inmiddels nog een tweede echo-opleiding gevolgd om haar kennis en vaardigheden op dit gebied nog verder te ontwikkelen. Richard is bezig met echografie en gaat dit ook toepassen bij bepaalde behandelingen met dry needling.

Merel gebruikt een specifieke echo voor de bekkenfysiotherapie. Zij gebruikt deze zowel voor diagnostiek als voor behandeling. U kunt dan bijvoorbeeld zelf goed zien wanneer u lastig te beheersen spiertjes aanspant.

 

Wat is echografie?

Met echografie is het mogelijk om structuren ín het lichaam zichtbaar te maken. Dit gebeurt door middel van geluidsgolven, dit is pijnloos en niet schadelijk voor het lichaam. In de geneeskunde wordt echografie al lange tijd veel gebruikt, bijvoorbeeld in de cardiologie, verloskunde en radiologie. Sinds een aantal jaren speelt echografie ook een grote rol in de fysiotherapie. Het wordt gebruikt om snel en met grote zekerheid een diagnose te kunnen stellen, maar ook om het genezingsproces te kunnen volgen.

Echografie wordt in de fysiotherapie o.a. toegepast bij de volgende gewrichten:
– Schouder
– Elleboog
– Pols
– Heup
– Knie
– Enkel en voet

 

Echografie in de fysiotherapie

Op een echo zie je structuren als spieren, pezen, botten, gewrichtskapsel en slijmbeurzen. Als er sprake is van een spierscheur, slijmbeurs- of peesontsteking of kalkafzettingen, kan dit met echografie gediagnosticeerd worden. Dit helpt in het bepalen van een passend behandelbeleid, omdat de mate van weefselschade en de belastbaarheid inzichtelijker wordt. Daarnaast kun je met echografie het herstel volgen. Komen er weer nieuwe vezels ter plekke van de spierscheur? Of wordt de ontstoken pees al minder dik? Ook hier kan het behandelplan weer op worden afgestemd.

Onze echoapparatuur is voorzien van de nieuwste technologie zoals kleurendoppler, zodat we een optimaal beeld kunnen vormen van het mogelijke probleem.

Twijfelt u of echografisch onderzoek misschien iets voor u kan betekenen? Heeft u klachten aan een van bovenstaande gewrichten of last van een hielspoor, zweepslag, pijn in een spier of pees tijdens of na het sporten of een andere klacht aan het bewegingsapparaat? Bel of mail gerust voor informatie en/of het maken van een afspraak.