Functionele opbouwtraining

Functionele opbouwtraining

Rugpijn, nekklachten of gewrichtspijn zorgen dat je belastbaarheid lager is. Hierdoor kan je lichaam minder aan dan er gevraagd wordt. Dit geeft vaak lichamelijke klachten als gevolg. Het is dus belang om de belastbaarheid en de belasting van je lichaam in balans te krijgen en te houden. Een functionele opbouwtraining helpt hierbij.

De opbouwtraining is functioneel doordat we oefeningen toepassen die gebaseerd zijn op bewegingen bij dagelijkse activiteiten. Er wordt met name het bewegen getraind en niet specifiek een bepaalde spier. Hierdoor zijn meerdere spieren en gewrichten betrokken, zoals dat ook bij dagelijkse activiteiten zoals werken, sporten, boodschappen doen of tuinieren het geval is.

Het doel van een functionele opbouwtraining.

De training heeft namelijk als doel om je belastbaarheid te vergroten. Zo ontstaat er een betere balans, of zelfs reserves. De oefeningen die gebruikt worden, zorgen ervoor dat je lichaam algeheel of plaatselijk sterker gemaakt wordt, spieren beter leren samenwerken en je meer inzicht krijgt in bewegen.

Hoe werkt een functionele opbouwtraining?

Vooraf wordt er gekeken of je na de blessure, pijn of klacht toe bent aan het wederom opbouwen van de krachten. Dit gebeurt, indien nodig, in samenwerking met de bekkenfysiotherapeut of manueeltherapeut. Vervolgens wordt er een revalidatieplan gemaakt die rekening houdt met de “zwakke schakels” en waarbij er goed gelet wordt op de manier van bewegen. De training is geïnspireerd op opvattingen uit de Crossfit-wereld en heeft als leidraad het Rug revalidatie-systeem van Toine van de Goolberg.

GertJan Hijink is onze specialist of het gebied van opbouwtrainingen. Hij vertelt je hier graag meer over. Je kunt contact met hem opnemen via: info@fysio-specialist.nl.