Gescheurde meniscus

Gescheurde meniscus - Fysio-Specialist - Aalten.jpeg

Mogelijke symptomen bij een gescheurde meniscus:

  • Pijn aan de binnen- of buitenzijde van de knie

  • Moeite met strekken of buigen van de knie

  • Blokkering in de knie (ook wel slotklachten genoemd)

  • Knieklachten bij traplopen, hurken / knielen 

  • Klikkende sensaties

  • Het gevoel van doorzakken

Dit zijn de meest voorkomende symptomen die zich voor kunnen doen bij meniscusklachten.

Gescheurde meniscus: Wat is het?

Pijn van de meniscus kan direct worden veroorzaakt door een scheur in de meniscus zelf. Het kan echter ook zijn dat de pijn of de klachten in de knie het gevolg zijn van het loszittende deel.

Een meniscusscheur kan daardoor flink klachten en beperkingen veroorzaken. Soms kun je de trap nog nauwelijks normaal opkomen of zelfs de knie niet meer volledig bewegen.

Hoe hoort het te functioneren?

In een knie zitten twee menisci. In een goed functionerende knie zorgen deze voor een goede verdeling van krachten in de knie, geven informatie door aan de hersenen over de kniebewegingen, de -positie en zorgen voor verdeling van het gewrichtssmeer.

Wanneer dit allemaal goed functioneert kun je, in ieder geval wat betreft de knie, normaal opstaan uit de stoel, een trap oplopen, maar ook rennen, springen, sport

Aanpak van Fysio-Specialist bij een gescheurde meniscus:

Bij Fysio-Specialist wordt er samen met jou bepaald wat het doel van de therapie is. Denk hierbij aan makkelijker kunnen traplopen, weer kunnen werken of sporten. De behandeling die jij krijgt is ook op dit doel gericht, zodat een bakker die weer wil werken een andere vorm van behandeling krijgt dan een voetballer die weer wil voetballen. Hierbij kijken we meteen of er andere factoren bij jou spelen waar we tijdens de therapie aandacht voor moeten hebben, zoals verminderde spierkracht of stabiliteit. 

Specifieke aanpak:

  • Diagnostiek (wat is er aan de hand?)

  • Hoe kunnen we de acute problemen aanpakken?

  • Eventueel herstellen van het blokkeren van de knie

  • Echodiagnostiek bij vermoeden op bijkomend/ ander letsel

  • Persoonlijke doelen vaststellen

  • Gerichte, eventueel sportspecifieke aanpak

Wil je meer informatie, bijvoorbeeld hoelang het revalideren duurt of over de operatie? Informeer dan via de button “maak een spraak”. Hieronder staat ook nog meer informatie over een gescheurde meniscus.

Revalidatie Meniscus - Fysio-Specialist - Aalten.jpeg

“Sportspecifieke training”

Vooraf stellen we samen jouw persoonlijke doelen vast. Dit kunnen specifieke sporten zijn, maar ook het dagelijkse gebruik van je knie, zoals probleemloos de trap op en af kunnen lopen.

Meer informatie over de gescheurde meniscus.

Gescheurde meniscus

Een gescheurde meniscus wordt wel meniscusletsel of meniscusleasie genoemd. Een scheur in de meniscus hoeft niet altijd tot klachten te leiden, zo blijkt uit onderzoeken dat ook bij mensen zonder knieklachten de meniscus beschadigd kan zijn. Veelal betreft het dan een zogenoemd degeneratief meniscusletsel of in andere woorden: gebruikersslijtage.  

 

Acuut meniscusletsel

Een andere oorzaak van pijn van de meniscus zijn de acute meniscusletsels. Deze scheuren ontstaan vaak door grote krachten op de knie, veelal tijdens het sporten of bij een ongeval. Meestal gaat het ontstaan gepaard met een knappend geluid en wordt de knie later pas dik. 

Meniscusletsel: FAQ - Veelgestelde vragen

  • Opereren of niet opereren?

Bij een gescheurde meniscus kan er gekozen worden voor een conservatieve behandeling (met behulp van de fysiotherapeut) of voor een operatieve behandeling. Uit onderzoeken is gebleken dat de conservatieve behandeling zowel bij degeneratief meniscusletsel als bij acuut meniscusletsel (zonder ernstige beperkingen) de voorkeur heeft. Deze therapie richt zich in eerste instantie op het verminderen van de zwelling, opbouwen van de mobiliteit en het opbouwen van de belasting. Bij de intake en het onderzoek kan naar voren komen dat het toch zinvol is om ook naar je huisarts en/of orthopeed te gaan.

  • Hoelang duurt herstel bij een conservatief beleid?

Dit is lastig in te schatten omdat dit afhankelijk is van de plek van de scheur, de grote van de scheur, de fitheid van jou als persoon en het doel wat je wil bereiken. Het is verstandig rekening te houden met een paar weken tot 6 maanden. 

 

  • Wat wordt er gedaan bij een meniscusoperatie?

Wanneer je operatief aan je meniscus geholpen wordt, zijn er grofweg twee opties: een gedeelte verwijderen of de meniscus hechten. Meestal gebeurt dit via een kijkoperatie en mag je dezelfde dag weer naar huis. De revalidatie na de kijkoperatie kan meteen beginnen, het is daarom aan te raden om vooraf alvast een afspraak bij onze praktijk te maken. Ook in dit geval zullen we samen de situatie na jouw operatie en jouw doelen bespreken.

 

  • Hoelang duurt het herstel na de operatie van een gescheurde meniscus?

In de meeste gevallen geldt voor het gedeeltelijk verwijderen van de meniscus een hersteltijd van 4 tot 9 weken, afhankelijk van je doel. Wanneer de meniscus gehecht wordt kan dit oplopen tot 6 maanden. Ondanks dit grote verschil kan het tijdens een operatie bij bepaalde scheuren wel de voorkeur hebben om te hechten.

  • Waarom heeft het geheel verwijderen van de gescheurde meniscus niet de voorkeur?

De menisci in de knie hebben verschillende, belangrijke functies. Ze zorgen ervoor dat het oppervlak tussen het boven- en onderbeen groter is, waardoor bij belasting de druk beter verdeeld kan worden. Daarnaast absorberen de menisci ongeveer 20% van de schokbelasting, bij bijvoorbeeld hardlopen en zorgen voor een beter smering van de synoviale vloeistof (het gewrichtssmeer, een soort olie die zorgt voor het soepeler kunnen bewegen). De meniscus heeft dus een belangrijke functie en het (gedeeltelijk) verwijderen van de meniscus leidt mogelijk sneller tot knieslijtage.

Relevante links

Sportrevalidatie bij Fysio-Specialist

Sportfysiotherapie

Bronnen:

  1. Horga LM, Hirschmann AC, Henckel J, et al. Prevalence of abnormal findings in 230 knees of asymptomatic adults using 3.0 T MRI. Skeletal Radiol. 2020

  2. Beaufils P, Pujol N. Management of traumatic meniscal tear and degenerative meniscal lesions. Save the meniscus. Orthop Traumatol Surg Res. 2017;103(8S):S237-S244

  3. Lee DY, Park YJ, Kim HJ, et al. Arthroscopic meniscal surgery versus conservative management in patients aged 40 years and older: a meta-analysis. Arch Orthop Trauma Surg. 2018;138(12):1731-1739

  4. Brooijmans FAM, Lenssen AFT, Melick Nv, et al. KNGF Evidence Statement Acuut knieletsel. Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. 2015

  5. Neeleman-van der Steen K, Rondhuis G, Moorsel SRv, et al. KNGF-richtlijn Meniscectomie. Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie. 2006

  6. Lee YS, Lee OS, Lee SH. Return to Sports After Athletes Undergo Meniscal Surgery: A Systematic Review. Clin J Sport Med. 2019;29(1):29-36

  7. Faucett SC, Geisler BP, Chahla J, et al. Meniscus Root Repair vs Meniscectomy or Nonoperative Management to Prevent Knee Osteoarthritis After Medial Meniscus Root Tears: Clinical and Economic Effectiveness. Am J Sports Med. 2019;47(3):762-769

 
Gescheurde meniscus - Fysio-Specialist - Aalten.jpeg