Voorste kruisbandletsel

 

Gescheurde voorste kruisband

Heb je een ongeval gehad of tijdens het sporten je knie flink verdraaid? Dit kan een zodanig groot letsel opleveren dat de voorste kruisband afscheurt. Uit onderzoek is gebleken dat revalidatie zonder operatie voor veel mensen hetzelfde resultaat geeft als revalidatie na een (reconstructie-) operatie. Vaak bepaalt een orthopeed of je geopereerd moet worden of niet. Hoe dan ook zal er in de meeste situaties een intensieve revalidatie volgen. De sportfysiotherapeut is er voor jou om die revalidatie vorm te geven en zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Lees hieronder verder voor meer informatie.

 

 

maak een afspraak met een sportfysiotherapeut

of bel meteen

Voorste kruisbandletsel

Hoe ontstaat een gescheurde voorste kruisband?

Een gescheurde voorste kruisband komt met name voor als gevolg van een ongeval met bijvoorbeeld skiën, voetbal of tijdens andere sporten. In de meeste gevallen is de oorzaak duidelijk: het onderbeen en het bovenbeen maken een vervelende beweging ten opzichte van elkaar, waardoor er flink aan de voorste kruisband getrokken wordt. Deze situaties kunnen zich bijvoorbeeld voordoen bij de landing na het springen, plotseling stoppen van bewegen of plotseling van richting veranderen. De trekkrachten kunnen dan zo hoog worden dat de kruisband inscheurt of zelfs afscheurt. De kans op dit trauma is naar verhouding klein, maar de impact is des te groter. Wanneer de voorste kruisband scheurt, betekent dit meestal dat je niet meteen meer kunt sporten of werken.

 

Klachten

Tijdens het traumamoment ervaren mensen een knappend gevoel / geluid en is er vaak acute zwelling van de knie te zien. Bij een voorste kruisband letsel wordt na het traumamoment instabiliteit van de knie ervaren (ook wel “giving-way” genoemd). Pijn is geen specifiek kenmerk bij een voorste kruisband letsel, behalve bij instabiele momenten. Als de pijn toch op de voorgrond staat, kan er ook sprake zijn van een meniscusletsel, kraakbeenletsel, ander bandletsel zoals bij de “unhappy triad” of botkneuzing.

 

Onderzoek 

De sportfysiotherapeut kan aan de hand van jouw verhaal en verschillende testen inschatten of er sprake is van een voorste kruisband letsel. Indien dit aannemelijk is, wordt er in overleg met jou en je huisarts eventueel verwezen naar een orthopeed. Vaak kiest de orthopeed ervoor om een MRI te maken om het vermoeden van een gescheurde voorste kruisband te bevestigen (en eventueel bijkomende letsels kunnen in beeld worden gebracht) en er zal dan bepaald worden of je geopereerd moet worden.

 

Wel of geen operatie?

Bij veel sporters wordt vaak de keuze gemaakt om te opereren. Ook wanneer instabiliteitsklachten aanwezig blijven, vooral in dagelijkse activiteiten, wordt vaak geadviseerd om een operatie te ondergaan. Voor de operatie is het belangrijk dat er nagenoeg geen zwelling meer aanwezig is, de knie volledig kan strekken en meer dan 90 graden kan buigen. Daarom is het advies om pas op zijn vroegst 4-6 weken na het traumamoment te opereren (bij niet-sporters kan het ook met 3-6 maanden, maar het liefst binnen 1 jaar).

 

Wanneer sportfysiotherapie?

Wanneer ervoor wordt gekozen om geen operatie te ondergaan, is het nog steeds verstandig om contact op te nemen met onze sportfysiotherapeuten. De gescheurde voorste kruisband heeft zijn functie als band, welke zorgt voor stabiliteit van de knie, verloren. Spieren zullen de stabiliteit over moeten nemen en zullen dus getraind moeten worden. Wanneer er wel geopereerd wordt, is sportfysiotherapie zowel vóór als na de operatie zeer gewenst.

 

Voor de operatie

Voor de operatie kan de sportfysiotherapeut namelijk al veel voor je betekenen. Klachten zoals pijn, zwelling en instabiliteit kunnen al worden behandeld en de knie moet worden voorbereid op de operatie. Tevens kan er met een gescheurde voorste kruisband (aangepast) getraind worden. Hierdoor blijven spieren op kracht en de conditie enigszins in stand, wat een aantoonbaar positief effect heeft op de revalidatie na de operatie.

 

Na de operatie (voorste kruisband revalidatie)

Na de operatie duurt het herstel vaak een half jaar tot een jaar, afhankelijk van jouw hulpvraag en doelen. Direct na de operatie kan de sportfysiotherapeut met jou de revalidatie starten, waarbij in eerste instantie het herstel van functies zoals buigen en strekken van de knie voorop staat. Ook wordt er gestart met oefeningen, waarbij rekening wordt gehouden met het weefselherstel van de knie.

 

In de weken daarna wordt de revalidatie verder uitgebreid en kan je gemiddeld na 10 á 12 weken weer starten met bijvoorbeeld hardlopen. Omdat wij de revalidatie afstemmen op jouw persoonlijke doelen zorgen wij dat ook in de beginfase oefeningen gedaan worden die lijken op bewegingen uit jouw sport. Ook wanneer je niet sport, worden oefeningen afgestemd op jouw bewegingen in het dagelijks leven. We richten ons in beide gevallen niet alleen op kracht en conditie, maar er is ook aandacht voor balans en coördinatie en voor jouw als sporter bijvoorbeeld het balgevoel.  Een basketballer kan bijvoorbeeld prima op een basket schieten, zelfs als deze nog op krukken loopt!

Uiteindelijk moet de situatie aan het eind van het traject zo zijn dat je helemaal topfit bent om weer te beginnen met sporten. De begeleiding van de sportfysiotherapeut zal pas eindigen als je weer volledig je eigen sport of dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren en ook het vertrouwen weer terug hebt in jouw knie.

Voor sportrevalidatie kun je in ons team terecht bij Milou Immink en Gertjan Hijink