Claudicatio intermittens (etalagebenen)

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen is de volksterm voor Claudicatio intermittens. Bij etalagebenen krijgen de spieren in de benen te weinig zuurstof als gevolg van een vernauwing of afsluiting in de bloedvaten. Door de pijn kunnen mensen niet meer verder lopen en om dit te verbloemen kan mijn blijven staan en kijken in een etalage, zo is de term etalagebenen ontstaan

Als u etalagebenen heeft wordt u vaak door een vaatchirurg of een huisarts doorgestuurd naar een fysiotherapeut die is aangesloten bij het ClaudicatioNet. Deze gespecialiseerde fysiotherapeuten zijn geschoold in het behandelen van mensen met vaatbeperkingen. Ook Fysio-Specialist is aangesloten bij het ClaudicatioNet. Wij kijken graag met u mee hoe we de klachten kunnen beperken. Direct een afspraak maken? Klik dan hier.

De symptomen van etalagebenen

Vernauwing in de bloedvaten ontstaat meestal door verkalking (atherosclerose). Door de vernauwing kan er minder bloed door de vaten stromen. Tijdens het lopen spannen de spieren zich meer in, daarom is er veel bloed toestroom naar de benen nodig. Door een beperkte bloedvoorziening krijgen de spieren in de benen te weinig zuurstof, dit zorgt voor pijn of een krampgevoel.
Eerst is het vaak mogelijk door te lopen met deze pijn, maar op een gegeven moment is het zuurstoftekort te groot waardoor gestopt moet worden. Door stil te staan verdwijnt de pijn in de benen.

Verkalking in de bloedvaten hoort bij het ‘ouder worden, maar het wordt wel versneld door een aantal factoren. Denk hierbij o.a. aan: roken, diabetes mellitus, te hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, overgewicht, genetische aanleg en te weinig lichaamsbeweging.

Welke soorten etalagebenen bestaan er?

Artsen maken vaak onderscheid van vier stadia etalagebenen.

  1. Bij het eerste stadium heeft u wel vernauwingen in de bloedvaten maar nog geen typische klachten van etalagebenen.
  2. In het tweede stadium zijn de klachten toegenomen en spreken artsen van etalagebenen. Binnen stadium 2 wordt onderscheid gemaakt in 2A en 2B: bij stadium 2A kunt u verder dan 100 meter lopen zonder pijn te ervaren, bij stadium 2B ervaart u pijn al voordat u 100 meter heeft gelopen. Het grootste deel van de patiënten blijft in het tweede stadium.
  3. Patiënten in het derde stadium hebben ook pijn in de benen en/of voeten in rust. Als men het been laat hangen, neemt de pijn af.
  4. In het vierde stadium ontstaan er niet genezende wonden aan de voeten.

De behandeling

Etalagebenen zijn goed te behandelen met een looptraining bij Fysio-Specialist. Met onze trainingen worden onder andere de bloedvaten in de benen beter benut tijdens het lopen. Ook heeft het bewegen een positief effect op een aantal risicofactoren voor aderverkalking en ook uw uithoudingsvermogen zal beter worden.

Tijdens de trainingen is het belangrijkste doel om de pijnvrije en maximale loopafstand te verbeteren. Hiervoor gaat u begeleid trainen op een van de Fysio-Specialist vestigingen in Aalten. Uiteraard zijn de trainingen aangepast op uw eigen niveau.

In het begin zal de training vrij intensief zijn (2-3 keer per week), langzaam wordt dit afgebouwd, zodat u zelfstandig verder kunt werken aan verbetering. Doordat de looptraining onder begeleiding is van een fysiotherapeut van Fysio-Specialist wordt u meer gestimuleerd om door te zetten, dit zorgt voor een beter resultaat. Ook uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat looptraining onder begeleiding zorgt voor een verdubbeling van de loopafstand! Ook blijkt uit onderzoek dat looptraining dezelfde effecten heeft als een operatie op lange termijn, zonder dat u de risico’s van een operatie heeft. Gaat lopen toch wat lastig? Dan is fietsen op een hometrainer een goed alternatief. Fysio-Specialist helpt u graag bij het opstellen en uitvoeren van een passend trainingsprogramma.

 

www.etalagebenen.nl