Duizeligheid

Duizeligheidsklachten                                                          Maak een afspraak

                                                                                                       Of bel meteen

 

  • Een licht gevoel in het hoofd?
  • Zakt de grond onder uw voeten weg?
  • Bent u zelf aan het draaien?
  • Draait de kamer ineens alle kanten op terwijl u gewoon in bed ligt?
  • Ik ga zo flauwvallen?

 

Duizeligheid is een verzamelnaam en kent meerdere vormen.  Zo kan duizeligheid voorkomen als symptoom bij aandoeningen zoals migraine, hart- en vaatziekten, lage bloeddruk, hyperventilatie, medicatie of een griep, maar zijn er ook vormen waarbij duizeligheid goed te behandelen is door de fysiotherapeut. Zo is er bijvoorbeeld BPPD (Benigne paroxismale positieduizeligheid) waarbij draaiduizeligheid optreedt en is er cervicogene duizeligheid (duizeligheid vanuit de nek) waarbij er een licht, weeïg gevoel of zweverigheid in het hoofd ervaren wordt. Ondanks dat de oorzaken van duizeligheid meestal niet kwaadaardig zijn, is de impact van duizeligheid op het dagelijks functioneren van de patiënt vaak groot. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen om van de klachten af te komen. Ook kunnen wij kijken of de duizeligheid van een goed door ons te behandelen vorm is.

 

Oorzaken

Vrouwen gaan, voor duizeligheid, twee keer zo vaak naar de huisarts als mannen en er is een toename te zien naar mate de leeftijd vordert. Het wel of niet functioneren van het evenwicht is afhankelijk van de samenwerking tussen het evenwichtsorgaan, de spieren, de bovenste nekwervels, het oog en het brein. Het evenwichtsorgaan zorgt ervoor dat de balans van het lichaam gemonitord wordt en stuurt dit naar het brein, wanneer er een dysbalans wordt doorgegeven worden er spieren aangestuurd om dit weer te corrigeren. Andersom wordt er ook vanuit de spieren en het oog informatie naar het brein gestuurd, in het brein wordt de informatie gekoppeld aan de informatie van het evenwichtsorgaan. Wanneer deze informatie niet overeenkomt, raak je uit evenwicht.

 

Welke soorten duizeligheid zijn er?

 

Draaiduizeligheid
Draaiduizeligheid is het gevoel hebben dat u zelf, of alles om u heen draait. Vormen van draaiduizeligheid zijn BPPD en neuritis vestibularis ménière. BPPD is heel goed behandelbaar. BPPD ontstaat door verdichtingen of ‘gruis’ in de vloeistof van de halfcirkelvormige kanalen in het oor en is de meest voorkomende vorm van draaiduizeligheid.

Symptomen:

  • Acuut ontstaan van aanvallen van draaiduizeligheid uitgelokt door veranderingen van de stand van het hoofd (zoals draaien in bed, vooroverbuigen, omhoog kijken)
  • De duizeligheid duurt enige seconden tot enkele minuten
  • Bij herhalen van de beweging die de duizeligheid uitlokt, vermindert de duizeligheidsreactie (uitputbaar)

 

 

Dizziness
Hier wordt het gevoel van flauwvallen of het gevoel van licht in het hoofd zijn, onder verstaan. Dit duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals een lage bloeddruk, orthostatische klachten, een griepje, medicatie of hyperventilatie. Bij hyperventilatie is er onbewust sprake van een ontregelde ademhaling vaak in combinatie met angst/stress factoren. De relatie tussen duizeligheid en angst is complex: angst kan duizeligheid veroorzaken en duizeligheid kan ook tot angst leiden. Dit kan verminderd worden door ademhalingsoefeningen en ontspanningstechnieken. Ook hierbij kunnen wij u goed helpen.

 

 

Duizeligheid vanuit de nek

Er kan sprake zijn van cervicogene of cervicale duizeligheid als er duizeligheid optreedt bij het bewegen van het hoofd en de nek, maar er geen sprake is van draaiduizeligheid. Mogelijk zijn er gewrichten die niet goed bewegen en/of is er veel spierspanning opgebouwd. Deze klachten komen vaker voor als onderdeel van nekklachten en nek-hoofdpijnklachten. Door middel van fysiotherapie of manuele therapie kunnen deze klachten snel verholpen worden. Er zijn ook vormen van cervicale duizeligheid die niet behandelbaar zijn door middel van fysiotherapie. Wij kunnen dit in de intake en onderzoek onderscheiden.

 

 

De behandeling

 

De fysiotherapeut kan aan de hand van uw verhaal en lichamelijk onderzoek beoordelen of uw duizeligheidsklachten te behandelen zijn middels fysiotherapie. Bij Fysio-Specialist hebben Richard Pamboer en Fien Klein Hemmink zich gespecialiseerd in duizeligheidsklachten en staan zij hiervoor geregistreerd bij het Kenniscentrum Duizeligheid te Apeldoorn. Bij dizziness of duizeligheid vanuit de nek kunt u ook goed terecht bij verschillende andere gespecialiseerde therapeuten in ons team.

Om een afspraak te maken, klik hier.