Hoofdpijn

Hoofdpijn.jpg

Mogelijke symptomen bij hoofdpijn:

Hoofdpijn kan verschillende vormen van pijn aannemen: kloppende, stekende, zeurende of drukkende hoofdpijn zijn daar veel voorkomende voorbeelden van.

63% van de Nederlandse bevolking heeft wel eens last van spierspanningshoofdpijn. Een vervelende hoofdpijn die zich kenmerkt door een drukkende of klemmende pijn rondom de schedel (“een bandgevoel”). De oorzaak van deze hoofdpijn zit niet in het hoofd, maar vaak net daaronder; de nek of de kaak.

 

 

Hoofdpijn: Wat is het?

Hoofdpijn in het voorhoofd, hoofdpijn en moe gevoel in het hoofd of hoofdpijn in het achterhoofd. Het zijn vaak gehoorde en vervelende klachten die verschillende oorzaken kunnen hebben. Gemiddeld 20% van de Nederlanders heeft minimaal één keer per week hoofdpijn. Vaak worden deze klachten veroorzaakt door een klacht of pijn elders, denk hierbij aan de nek of kaak. In deze gevallen zijn de klachten ook goed te behandelen vanuit verschillende specialisaties in ons team. Lees hieronder meer over onze behandelmethodes van hoofdpijn.

Soorten hoofdpijn

Verschillende vormen van hoofdpijn kunnen ontstaan uit Nekklachten. Dit kan bijvoorbeeld door toegenomen spierspanning van nek- en/of kaakspieren of vanuit het kaakgewricht zelf.

De meeste van deze vormen zijn goed te behandelen door ons team. Afhankelijk van het type hoofdpijn zal de klacht bijvoorbeeld behandeld worden met manuele therapie, oefentherapie en dry needling. Hoofdpijn kan ook door spanningsklachten veroorzaakt worden. Als het niet lukt om de (fysieke) spanning onder controle te krijgen, dan is één van onze teamleden ook gespecialiseerd in de behandeling hiervan.

Soms gaat hoofdpijn gepaard met ernstige symptomen als misselijkheid, duizeligheid en zelfs braken. Bij twijfel, plotseling onverklaarbare sterke klachten of acute ernstige hoofdpijn met braken is het verstandig om eerst contact met uw huisarts op te nemen.

Aanpak Fysio-Specialist bij hoofdpijn

Bij het onderzoek wordt er eerst gekeken wat de oorzaak van de hoofdpijn is. Afhankelijk hiervan kan er samen met u een specifiek behandelplan gemaakt worden. Dit zou bijvoorbeeld mobilisatie van de nekwervels, spiertraining van kleine nekspiertjes, houdingstherapie, dry needling of behandeling van het kaakgewricht kunnen zijn.

Relevante links

Nekklachten

Kaakklachten

Duizeligheid

Manuele therapie

Dry needling

Kaaktherapie