Functionele opbouwtraining
Het doel
De training heeft als doel je belastbaarheid te vergroten. Zo ontstaat er een betere balans en betere reserves. De oefeningen die gebruikt worden, zorgen ervoor dat je lichaam algeheel of plaatselijk sterker gemaakt wordt, spieren beter leren samenwerken en je meer inzicht krijgt in bewegen.
Wat is het?
Rugpijn, nekklachten of gewrichtspijn zorgen dat je belastbaarheid lager is. Je lichaam kan hierdoor soms minder aan dan ervan gevraagd wordt. Dit heeft vaak weer lichamelijke klachten tot gevolg. Een visuele cirkel ligt dan op de loer. Het is dus van belang om de belastbaarheid en de belasting van je lichaam in balans te krijgen en te houden. Functionele opbouwtraining helpt hierbij.
De opbouwtraining is functioneel doordat we oefeningen toepassen die gebaseerd zijn op bewegingen bij dagelijkse activiteiten. Er wordt met name het bewegen als geheel getraind en niet specifiek een bepaalde spier. Hierdoor zijn meerdere spieren en gewrichten betrokken, zoals dat ook bij dagelijkse activiteiten zoals werken, sporten, boodschappen doen of tuinieren het geval is.
Aanpak
Vooraf wordt er gekeken of je na of met de blessure, pijn of klacht toe bent aan het opbouwen van de krachten. De behandeling wordt vooral door de sportfysiotherapeuten gedaan en gebeurt, indien nodig, in samenwerking met bijvoorbeeld de bekkenfysiotherapeut of manueel therapeut. Vervolgens wordt er een revalidatieplan gemaakt die rekening houdt met de “zwakke schakels” en waarbij er goed gelet wordt op de manier van bewegen.