Diastase

Diastase - Fysio-Specialist - Aalten.jpeg

Mogelijke symptomen bij een diastase:

  • Een opgezette ‘zwanger ogende’ buik

  • Een ‘tuutje’ op je buik zien bij buikspieroefeningen

  • Lage rug-en bekkenklachten

  • Bekkenbodemklachten

  • Obstipatie (verstopping)

  • Pijn rond de navel en/of een navelbreuk

  • Problemen met helemaal doorademen

Dit zijn de meest voorkomende symptomen die zich voor kunnen doen bij een diastase.

Wat is een diastase?

Het wijken van je rechte buikspieren op de middellijn van de bindweefsel-peesplaat die de rechte buikspieren met elkaar verbindt, heet een diastase. Deze plaat loopt van de onderkant van het borstbeen naar de bovenkant van het schaambot en is normaal gesproken ongeveer 7-20 mm breed.

Tijdens de zwangerschap heeft 100% van de zwangeren bij 35 weken zwangerschap een diastase. Deze lijn kan meerekken tot 2 à 2,5 cm. Daarna kan er een breukje optreden, die bij het voelen met je vinger meer dan die 2,5 cm breed is.

Niet alleen zwangerschap kan een diastase veroorzaken. Ook fors overgewicht of vaak en veel buikdruk maken (bv. zware krachttraining doen met een inadequate techniek, een blaasinstrument bespelen of veel hoesten bij COPD), kunnen leiden tot een diastase.

Een diastase kan diverse oorzaken hebben en leidt soms tot klachten. Gelukkig kun je met hulp van de bekkenfysiotherapeut zelf veel doen om eventuele klachten te voorkomen en/of te verminderen.

Wil je meer lezen over een diastase klik hier

Aanpak Fysio-Specialist bij een diastase

Bij het onderzoeken van een diastase vinden wij het belangrijk dat alle aspecten bekeken worden. Zo kan het bestaan van een diastase invloed hebben op je lage rug. Wanneer dat het geval is zal ook een manueeltherapeut uit het team meekijken.

We zullen in het onderzoek oog hebben voor je algehele houding, je ademhaling, je lage rug en bekken. Ook testen we de stabiliteit van je lage rug. Ik kan als bekkenfysiotherapeut al je klachten in kaart brengen en bekijken of er sprake is van een diastase. En om dit nog beter te onderzoeken en behandelen is het gebruik van echografie eigenlijk noodzakelijk. Met een echo kan de afstand tussen de buikspieren gemeten worden. Maar ook van de verschillende buikspieren die een rol spelen bij een diastase kan een goed beeld verkregen worden. Echografie wordt ook ter ondersteuning van het trainen ingezet. Je kunt op het beeldscherm dan zien of het aanspannen en loslaten van de verschillende spieren van de ‘core’ op de juiste manier gebeurt. En zo weet je zeker dat wanneer je thuis verder gaat oefenen, je het juiste doet en je de diastase niet erger maakt.

Fysio-Specialist Echografie bij Diastase

Echografie bij diastase