Coronavirus: Revalidatie

COPD - Fysio-Specialist - Aalten.jpg

Revalidatie na het doormaken van het Coronavirus

  • Na een revalidatietraject voor corona verder opbouwen naar het oude niveau?

  • Nog niet terug op het oude niveau na een ziekenhuisopname

  • Geen bevestigde corona maar wel (rest)klachten

  • Laagdrempelige behandeling op eigen niveau


 





 

Revalidatie na het Coronavirus: Waarom?

Covid-19 is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een nieuw coronavirus. Het is een virus dat het op de luchtwegen heeft gemunt. Het coronavirus heeft een grote impact (gehad) op het dagelijks leven van alle mensen, maar vooral op de mensen die ziek zijn geworden door het virus. Een deel van de mensen komt in het ziekenhuis of zelfs op de IC terecht. Een ander deel kan thuis uitzieken. Ook wordt niet iedereen getest, waardoor symptomen van corona aanwezig kunnen zijn, zonder dat dit bevestigd is met een test.

Na het coronavirus: Welke klachten kun je ervaren?

Het grootste gedeelte van de mensen die besmet raken met het coronavirus ervaren geen tot milde klachten. 14 % procent belandt in het ziekenhuis met ernstigere klachten, waarvan ongeveer 6% op de IC komt. Mensen kunnen na het coronavirus de volgende beperkingen hebben, deze zijn afhankelijk van de ernst en de duur en onderliggende andere aandoeningen. 

  • Verminderde longcapaciteit

  • Verminderde ademspierkracht

  • Algeheel spierkrachtverlies

  • Verminderd uithoudingsvermogen

  • Gewrichtsstijfheid of pijn

  • Algehele vermoeidheid

  • Beperkingen in thuis, in het werk of bij sport

  • Ondervoeding

  • Angst en depressie

  • Stress

Bij de schuingedrukte problemen kan de longfysiotherapeut helpen. De longfysiotherapeut is de geschikte persoon om te helpen met de opbouw van kracht en conditie en het verbeteren van de longfunctie. Bij patiënten die erg ziek zijn geworden door het coronavirus kan zich littekenweefsel voordoen in de longen op de plek van de ontstekingen. Het is nog niet bekend bij hoeveel patiënten dit optreedt en of dit nog weer verdwijnt. Het littekenweefsel kan wel voor een verminderd uithoudingsvermogen zorgen. 

Aanpak Fysio-Specialist bij revalidatie na het coronavirus

Revalidatie na het coronavirus is ook voor fysiotherapeuten een nieuw ziektebeeld. Er volgen wereldwijd nog veel onderzoeken naar welke behandeling of welke aanpak nu specifiek het beste werkt. Ellen is al longfysiotherapeut en heeft ook de scholing gevolgd via het Chronisch ZorgNet voor therapie bij het coronavirus. Hierdoor beschikt ze over de kennis die nodig is om Coronapatiënten veilig te kunnen behandelen. Daarnaast blijft ze op de hoogte van alle nieuwe onderzoeken en richtlijnen die na de cursus nog zijn uitgekomen.

Behandeling na het Coronavirus

Revalidatie na het coronavirus vraagt om een persoonlijk behandelplan. De ernst en de gevolgen kunnen wisselend zijn per persoon. Het maakt een groot verschil of je conditieverlies hebt na milde verschijnselen of langere tijd op de IC hebt verbleven. Bij ernstige ziekteverschijnselen is de impact groot. Er is dan mogelijk al een revalidatie in het ziekenhuis of revalidatiekliniek aan voorafgegaan. In dit geval kan de revalidatie in de praktijk nog vervolgd worden.

Tijdens de uitgebreide intake wordt gekeken welke klachten en problemen er aanwezig zijn. Dit kan gaan om fysieke problemen (conditie en spierkrachtverlies), longproblemen (benauwdheid, kortademigheid, hoestproblemen) en eventueel al van te voren aanwezige aandoeningen (bijv. COPD, diabetes, obesitas).

Maar er kan ook sprake zijn van mentale problemen (zoals spanning, stress en depressie, geheugenproblemen en vermoeidheid), slikproblemen of ondervoeding. Zeker na een lange ziekenhuisopname komen deze klachten voor. Deze problemen liggen buiten het kennisdomein van de fysiotherapeut. Indien deze problemen geconstateerd worden kan de therapeut doorsturen naar de juiste behandelaar hiervoor. Hierdoor kan het heel goed zijn dat de behandeling van de corona door verschillende disciplines wordt uitgevoerd. De longfysiotherapeut zal contact houden met de andere behandelaars om het traject zo goed mogelijk te begeleiden. 

De fysiotherapeutische behandeling zal onder andere gericht worden op het verbeteren van de longfunctie, de kracht en de conditie. Ondanks dat het coronavirus nieuw is kan de longtherapeut terugvallen op de bekende principes die normaal in een revalidatie worden gebruikt om de kracht en de conditie op te bouwen. De duur en het aantal behandelingen is afhankelijk van het klachtenbeeld en kan in overleg worden bepaald.

Indien er nog sprake is van besmettingsgevaar kan het zijn dat de intake via een videoconsult plaatsvindt. De therapeut zal dit bij aanmelding in overleg bepalen. Indien men niet op de praktijk kan komen is het ook mogelijk dat de therapeut aan huis komt.

COPD 2- Fysio-Specialist - Aalten.jpg

Verwijzing en vergoeding

Voor de behandeling na het coronavirus is voor de verzekering een verwijzing van de huisarts nodig.

Uit de basisverzekering worden voor een periode van 6 maanden, 50 behandelingen vergoed. Een medisch specialist kan de vergoeding één keer verlengen met 6 maanden als dat nodig is.

Bronnen en relevante links:

Standpunt Nazorg COVID19.pdf

KNGF-standpunt fysiotherapie bij patienten met covid-19.pdf

Murk JL, et al. De eerste honderd opgenomen COVID-19-patienten in het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis,  NTVG, 02 april 2020 

De Graaf J en Brouwers M, Behandelprogramma COVID-19 post-IC De Hoogstraat, versie 1.0, 30 maart 2020

Chronisch ZorgNet