COPD - longproblemen

COPD - Fysio-Specialist - Aalten.jpg

Mogelijke symptomen bij COPD:

  • Benauwd terwijl u loopt, traploopt of fietst?

  • Last van hoesten?

  • Heeft u een piepende ademhaling?

  • Vermoeid na douchen of aankleden?

  • Sneller verkouden of grieperig?

Dit zijn een aantal kenmerken die worden benoemd door mensen met COPD. Veel voorkomende klachten bij COPD zijn benauwdheid (vooral bij inspanning), maar ook slijmvorming, hoesten, vermoeidheid, verminderde spierkracht en conditie, overgewicht of juist ondergewicht.


 

COPD 2- Fysio-Specialist - Aalten.jpg





 

COPD: Wat is het?

COPD is een ziekte waarbij de longen beschadigd zijn. COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen vaak ontstoken, waardoor er slijm geproduceerd wordt. Hierdoor kan benauwdheid ontstaan en moet men regelmatig hoesten.

Bij longemfyseem zijn veel longblaasjes beschadigd geraakt. Longblaasjes zorgen voor het opnemen van zuurstof. Als de longblaasjes niet goed kunnen functioneren is het moeilijke zuurstof op te nemen. Zuurstof heeft het lichaam juist extra nodig tijdens inspanning en beweging.

 

Oorzaak

COPD ontstaat niet van de één op de andere dag. Het is vaak een geleidelijk proces waarbij de longen langzaam geïrriteerd raken en beschadigen. De belangrijkste oorzaak van het ontstaan van die beschadigingen is (mee)roken.

Daarnaast kunnen erfelijke factoren, het werken met schadelijke stoffen en moeilijk te behandelen astma meespelen.

Achteruitgang gaat vaak heel geleidelijk in de loop van de jaren. Soms kan er wel een longaanval plaatsvinden. Hierbij worden de klachten plotseling erger. Er ontstaat een toename van benauwdheid en mensen moeten meer hoesten met mogelijk meer slijmvorming.

Aanpak Fysio-Specialist bij COPD

De kortademigheid en de hoestbuien die met name tijdens inspanning kunnen optreden maken het moeilijker om zelf te gaan bewegen, terwijl dit juist erg belangrijk is. Door een beweegprogramma op maat te maken wordt er geprobeerd om de conditie en de spierkracht te behouden of te verbeteren.

Ook wordt er tijdens de behandeling aandacht besteedt aan hoesttechnieken en ademhalingstechnieken en het omgaan met COPD in het dagelijks leven.

COPD gaat niet over. De ziekte moet geaccepteerd worden en er moet zo goed mogelijk mee omgegaan worden. Dit is niet altijd even makkelijk.

Het kan ook moeilijk zijn om zelf de stap te zetten om weer te gaan bewegen. De fysiotherapeut kan hierbij helpen. Samen wordt er in de sportzaal gewerkt aan het verbeteren van de conditie en de kracht. Dit gebeurt op uw eigen niveau. Daarnaast wordt gekeken welke oefeningen of bewegingen u zelf kunt doen in het dagelijks leven.

Naast het trainen wordt er in de therapie ook aandacht besteedt aan ademhalingsoefeningen en het aanleren van technieken om het slijm beter op te hoesten.